);

Planiraju da prepolove zarade, „Nezavisnost“ će tražiti smenu direktora TIR-a

Bor, 15. april

Obaveštenje radnicima TIR-a (RTB Bor) i upozorenje direktoru Bobanu Todoroviću da više ne čini ni jedno krivično delo!

Boban TodorovicBoban Todorovic

Sindikat Rudara Srbije pokušava da sprovede u TOPIONICI I RAFINACIJI plan otkazivanja kolektivnog ugovora TIR-a, jednog od najboljih kolektivnih ugovora  u kompaniji RTB Bor. Ovo je prevršilo svaku meru. Za ovu priliku potreban mu je saučesnik u prljavoj raboti i on se obraća  direktoru Bobanu Todoroviću da Boban Todorović POVUČE POTPIS –OTKAŽE kolektivni ugovor.

Zašto se ovo radi ?

Plan je da se prepolove zarade, smanji regres, topli obrok, ukine zarada iz dobiti, prepolovi broj radnika u TIR-u i ukine član 137 kolektivnog ugovora po kome  u slučaju neke promene u kome se menja vlasnička struktura poslodavac sledbenik 5 godina ne može da otpusti nikog bez saglasnosti.

Sindikat rudara se navodno brine  za novac radnika u TIR-u?! Ne brine se za svoj RBB, velike pronevere, otpisivanje dugova za ugalj toplani u vrednosti od 35.000.000 dinara. Kakve veze ima RBB sa ugljevima. Koliko je donacija i kakvih prošlo.

Posebna priča je naš direktor TIR-a, Boban Todorović, metalurg, koji se među prvima učlanio u Rudarski sindikat  i sada šuruje  po pitanju aktivnosti ovog sindikata na štetu radnika TIR-a. Pojedini direktori su toliko posrnuli da im nema povratka. Direktor TIR-a kao direktni predlagač raznih donacija na upravnim odborima i Skupštini TIR-a predlaže i inicira razne donacije, koje su direktno na štetu radnika  TIR-a. Ovom prilikom navešćemo samo neke, a u narednom periodu ćemo argumentovano potkrepiti sve  odluke za koje smatramo da su štetne po radnike TIR-a.

TIR je veliki gubitaš, Poreska uprava je objavila spisak  500 najvećih gubitaša, a TIR je na 20 mestu. Zamislite ironiju,  bivši direkor Toplane Žika Petović, radnik RBB-a traži otpis uglja nama, TIR-u, kao gubitašu u vrednosti od preko 70 milona dinara. Sindikat Nezavisnost se protivi. Nakon 6 meseci  Boban Todorović ponovo  istu odluku stavlja na dnevni red mada je sada direktor Toplane  Milovan Stupar, takođe radnik RBB-a, i predlaže odboru da se otpiše 70 miliona dinara  za ugalj i isporučenu toplotnu energiju iako su za remont kotla i RBB I TIR već odobrili po 15 milona dinara. DA li postoji sukob interesa? Bez obzira što su: predstavnik sindikata Nezavisnost i predsednik Upravnog odbora i predsednik Skupštine TIR-a bili protiv, i odluka se usvaja većinom glasova onih koji nisu radnici TIR-a.

Usvaja se odluka da se privatnoj televiziji u Boru  plaća reklamiranje TIR-a, 80.000 dinara mesečno i to godinu dana, a borskoj TV 240.000 dinara mesečno i to godinu dana.

I sada neki  sindikat iz RBB-a govori o brizi za pare  TIR-a.

Radnicima se zakida na regresu svaki mesec, na naknada za topli obrok, zarada iz dobiti. Bliži se jubilarna nagrada. Nema dovoljno kvalitetog koncentrata, zbog toga  su česte havarije, veliko zagađenje, mnogo nepravilnosti u poslovanju, stala je gradnja topionice i nove sumporne i sada  se  navodno traži  raskid  kolektivnog ugovora od Bobana Todorovića. Da li je to dogovor  da se   nasamare radnici TIR-a?

Šta kažu na to članovi Rudarskog sindikata u TIR-u? Rudarski sindikat im nudi ,,cepene polutke i brašno,, i – raskid kolektivnog ugovora TIR-a.

Direktor TIR-a je stekao uslov da se smeni sa ove funkcije, i to će biti tačka dnevnog reda na odborima  sindikata Nezavisnost.

Odbor poverenika Nezavisnost TIR – a

Share

One thought on “Planiraju da prepolove zarade, „Nezavisnost“ će tražiti smenu direktora TIR-a”

  1. Ti bre Todoroviću nisi normalan, mora da ti varniči neka žička u glavi, alo bre nije ti to dedovina ne možeš tako sa ljudima!
    Pazi se doći će maca na vratanca i kod tebe 🙂

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !