);

DINKIĆ ĆE ODGOVARATI ZA EVENTUALNU PROPAST BORA

Bor, 16. april 2013.

Spaskovski i Dinkic u Domu kultureSpaskovski i Dinkic 2

Autor: M. M. Ilic

Današnja Tanjugova informacija naslovljena „Dinkiću sumnjiv „slučaj Bor“, preneta iz sinoćnjeg razgovora u emisiji B-92 „Između dve vatre“ ( nije ni naveden izvor, što je nedopustivo za državnu novinsku Agenciju), iako je ostala bez komentara, ni malo nije za potcenjivanje. Komentar voditelja emisije uopšte se ne spominje, nego se samo Dinkić, verovatno s namerom, stavlja u glavnu poziciju. On je rekao , prema Tanjugu, „da sada pravna struka treba da kaže šta je tu urađeno, pa dodaje: -Meni je bitno da li je neko uzimao pare, a ako jeste – mora da odgovara. Pitanje je kvalifikovanosti onih koji vode postupak – da li je nešto bilo na štetu preduzeća ili nije… Meni je taj slučaj sumnjiv i da li o nabavkama oprema za preduzeća bolje znaju inženjeri ili policija. Ministar je još podsetio da je RTB do pre tri godine imao ogroman gubitak, ali da od tada posluje profitabilno.

Mlađan Dinkić, u vrhu vlasti od petoktobarske revolucije do danas, uglavnom tamo gde su pare, očigledno brani svog lokalnog partijskog lidera, predsednika G-17 u Boru i generalnog direktora te kompanije, Blagoja Spaskovskog, što je voditelj posebno apostrofirao. Još više, Mlađan Dinkić je imao glavnu reč sa vrhom tadašnejg DS-a da se krajem 2008. na čelo RTB Bor postavi Spaskovski uprkos tome što je 2002. godine uzeo otpremninu iz Rudnika bakra Bor i otišao i što je protiv njega vođeno više krivičnih postupaka, te je, na kraju, zbog nedostatka dokaza oslobođen teških optužbi. Našao se 2003. i u beloj knjizi MUP-a Srbije. To je možda i nebitno za sinoćnu emisiju B-92, ali je pitanje stručnosti policije i inženjera u Boru, u najmanju ruku, simptomatično. Jer, za Dinkićevu informaciju, policija je, saznajemo iz pouzdanih izvora, odlično odradila svoj posao i, nezvanično, na tome neće stati. Dragan Dumitrašković iz Beograda, 90-tih godina jedan od prvih saradnika Spaskovskog, tadašnjeg direktora Rudnika bakra Bor ( u sastavu RTB Bor kao i sada), imao je godinama puno raznovrsnog posla u tom preduzeću. I ne samo on, što policiji verovatno neće promaći. Dinkić ne može sinoć da se seti da li RTB kao preduzeće pod državnom kapom mora da poštuje Zakon o javnim nabavkama ili je, zbog famoznog restruktuiranja, celu deceniju koristilo rupu u propisima i nije moralo da mari za Zakon koji je valjda isti za sve u ovoj državi, od Miškovića do EPS-a.

Posebno je „impresivan“ deo Tanjugove vesti (da li ova kuća još zrači žutim?) u kome se naglašava da RTB već tri godine posluje sa profitom. I neka je i to tačno, i neka je od gubitka do profita reč o većem zarađenom novcu, ne sme  se zaboraviti da je za poslednje četiri godine, otkako je Dinkićev politički kadar na čelu, više nego dupliran dug , pa ja danas ladno premašio milijardu evra. Krediti se i dalje uzimaju i to pod patronatom države koja narodu nije predočila ni ugovor o saradnji sa FIJATOM, a u pitanju su velike državne pare. Zna li ministar za finansije i privredu da su već mesec i po zaustavljeni radovi na gradilištu nove topionice bakra koja nema ni konačan projekat , ni neophodne dozvole. Vraćanje kredita stiže već iduće godine ( 25 miliona dolara), a od planiranog završetka gradnje za kraj ove godine, nema ni govora. Zna li ministar da su u izveštaju  o poslovanju Rudnika bakra Bor za 2012. – na primer –  transportni troškovi i ostale usluge u poređenju sa planiranim enormno su uvećani. Zašto ministar Dinkić ne pita svog partijskog druga da li je tačno da je i predsednik Upravnog odbora privatnog rudnika zlata Lece i zašto poslednje tri godine nema predsednika Upravnog odbor RTB? Misli li Dinkić da će se „slučaj Bor“ završiti samo na privođenju i hapšenju nekih od glavnih rukovodilaca u Rudnicima bakra ili je ceo RTB „rupa bez dna“ u kojoj se vodi bezpoštedni sindikalni rat i gde se o bezakonju i mahinacijama razgovara na svakom koraku.

Mlađan Dinkić nikad nije voleo da priča za INSAJDER, to pouzdano znamo, ali se sinoć spotakao pa je ponešto i rekao što će, nadajmo se, biti iskorišćeno i protiv njega u najavljenom serijalu o „Rudniku dugova““, o RTB Bor., o državnom preduzeću bez kontrole države ( to su sami priznali)! Tad će Tanjug, nadajmo se, podrobnije i ozbiljnije izveštavati i komentarisati o „Slučaju Bor“ i postaviti krucijalno pitanje: Ukoliko RTB Bor eventualno propadne ( proizvodnja je mala, a trenutni spas je u visokoj svetskoj ceni bakra) , što je moguće nakon završetka restruktuiranja koje je Dinkić najavio za 30. jun ove godine, odgovornost će među prvima pasti na njegovu visost. To je apsolutno sigurno, ma ko bio na vlasti. Čak i URS!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !