);
Breaking News

Pred sutrašnju sednicu SO Bor: Ne dozvoliti gradnju još jedne Autobuske stanice!

Bor, 22. april

Zvanično saopštenje vlasnika Autobuske stanice Bor objavljujemo u celini

Posle skoro godinu dana upornog i teškog rada i puno potrošenog novca „Auto Aca“ DOO je 15.12.2011.godine zvanično otvorila renovirani objekat Autobuske stanice u Boru u ulici Nikole Pašića o čemu je dopisom obavestila rukovodstvo opštine Bor. Radeći sa minimalnim brojem zaposlenih i uz velike napore uspeli smo da ostvarimo nivo usluge koji je od  nadležne komisije Privredne komore Srbije adekvatno vrednovan, tako da je autobuska stanica u Boru dobila treću kategoriju, što za grad veličine Bora predstavlja maksimalni nivo.

Počev od januara  2012.godine nadalje, tokom cele 2012., u više navrata smo se obraćali dopisima i zahtevima da se Autobuskoj stanici Bor dozvoli da vrši prodaju voznih karata za prigradski prevoz s obzirom da je prodaja voznih karata jedna od osnovnih delatnosti autobuskih stanica i da je sasvim logično da putnik koji polazi sa početne stanice na neku od prigradskih linija može blagovremeno, na šalteru, da kupi voznu kartu. Na dopise nam nikad nije odgovoreno, kako od službenika opštinske uprave, tako ni od izabranih funkcionera lokalne samouprave. Ovakvo ignorisanje postojanja Autobuske stanice od  lokalne samouprave nismo očekivali, ali kada je 04.12.2012.godine obelodanjena konkursna dokumentacija za novi petogodišnji ugovor o poveravanju gradskog i prigradskog prevoza putnika, gde je modelom ugovora predviđeno da se osim u autobusima, vozne karte za navedeni prevoz putnika mogu prodavati i u agencijama, trafikama i slično, a jedino nije navedena autobuska stanica iako je Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju jasno predvideo upravo autobusku stanicu kao mesto gde se prodaju karte za autobuski prevoz, sve je postalo mnogo jasnije. Shvatili smo da opštinom Bor i stručnim službama upravljaju centri moći koji se nalaze izvan zgrade opštine i kojima interes građana nije na prvom mestu, već je najvažnije da se iz budžeta opštine, odnosno iz džepova građana opštine Bor u druge džepove prelije 150 000 do 200 000 evra mesečno. Potpuno je nebitno što se putnici pri polasku u selo  autobusima voze praveći nepotrebne krugove po gradu ili što se umesto najkraćim putem iz grada izlazi posle obaveznog prolaska kroz najopterećeniju glavnu ulicu u gradu, pri čemu se nepotrebno gubi svakog dana po pola sata u putovanju, važno je samo da profit bude što veći i da što manje putnika koristi usluge autobuske stanice.

Kap koja preti da prelije čašu predstavlja odluka Opštinskog veća da se odobri izmena generalnog urbanističkog plana grada Bora čime bi se omogućilo da se legalizuje bespravno izgrađen objekat Autobuske stanice na placu nekadašnje konfekcije „Borčanka“. Gradu sa 35 000 stanovnika sasvim je dovoljna jedna autobuska stanica i postojeća u ulici Nikole Pašića prevazilazi potrebe grada ove veličine. Ne želimo da bilo ko pomisli da štitimo monopol, ali apelujemo na odbornike Skupštine opštine Bor da imaju na umu da ukoliko dozvole da se na lokaciji iza Instituta za bakar dozvoli izmena urbanističkog plana u cilju legalizacije bespravno podignutog objekta autobuske stanice, „Auto Aca“ DOO biće prinuđeno da zatvori objekat autobuske stanice u ulici Nikole Pašića s obzirom da dve autobuske stanice u gradu veličine Bora ne mogu egzistirati sa pozitivnim poslovnim bilansom. Ovim će i radnici malog ali uzornog kolektiva Autobuske stanice ostati bez posla kao što se to desilo i sa radnicima „Borprevoza“ pre nekoliko godina. Molimo odbornike Skupštine opštine Bor da budu svesni svoje odluke i odgovornosti, kako prema sadašnjim zaposlenima na Autobuskoj stanici, tako i prema građanima opštine Bor koji su redovni korisnici usluga Autobuske stanice Bor.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !