);
Breaking News

Održana tribina u Boru: Za Srbiju – zemlju bez GMO

Bor, 27. april

Autor: M.P.

Opasnost po ljudsko zdravlje od genetski modifikovanih organizama (GMO) u hrani, odeći i lekovima, bila je tema jučerašnje tribine održane u borskoj biblioteci, u organizaciji Pokreta Dveri. Predavači su bili dr Irena Baret, lekar prirodne medicine, organizator grupe „Stop GMO“ iz Novog Sada, i Saša Ilijić, član Rukovodstva Dveri i oblasni poverenik za Istočnu Srbiju iz Knjaževca.

Irena Baret je istakla koliku opasnost ima GM hrana po zdravlje ljudi i navela neke od bolesti koje GMO izaziva, unosom GM hrane ili nošenjem odeće od GM materijala: rak, sterilitet, smanjenje mozga, Alchajmer, prerano starenje, Parkins, alergije, astma i mnoge druge. Opasnost preti i našoj domaćoj privredi. Pristupanjem naše zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, naša zemlja bi se obavezala da zakonski odobri uvoz GM semena, što bi potpuno uništilo domaće poljoprivrednike. Iznete su i posledice uzgajanja genetski modifikovanih organizama po floru i faunu, i kompletan ekosistem uopšte.
Na tribini je promovisana i knjiga grupe autora „Genetski modifikovani poredak“, u izdanju izdavačke kuće Catena mundi. Knjigu koja govori o GMO lobijima, kakva je uloga Sjedinjenih američkih država i „Monsanta” (najveće svetske GMO korporacije) u širenju GM hrane i semena, i da li se u Srbiji proizvodi i prodaje GM hrana, predstavio je Saša Ilijić. On je naglasio da iza knjige stoje priznati stručnjaci i da su sva ispitivanja koja pokazuju štetnost GMO vršili najbolji svetski naučnici. Naveo je neke od katastrofalnih posledica prihvatanja GMO u pojedinim zemljama sveta. Primer je prava epidemiju samoubistava farmera u Indiji koji su zbog velikih dugova prema GMO kompanijama, otišli u bankrot. Takođe je spomenuo i primer rađanja defektne dece u Argentini koji se javlja kao posledica upotrebe „Total-a“, jakog herbicida kojim se prska korov na GMO njivama.

Ilijić je naveo da se Dveri bore protiv GMO lobija u Srbiji. Svim lokalnim saoupravama predat je zahtev za usvajanje deklaracije o zabrani uzgoja i i prodaje GM hrane na teritoriji opštine. Ovu deklaraciju, do sada, usvojilo je 40 opština u Srbiji a stavljena je na dnevni red sednice skupštine i u Boru.

GMO Dveri tribina 1GMO Dveri tribina 2

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !