);

KOŠARKA : AKTAVIS AKADEMIJA IZ LESKOVCA –ŠAMPION SRBIJE ZA PIONIRKE DO 15 GODINA

Bor.28.april
AUTOR : S.RANĐELOVIĆ

zlatnamedaljamedaljedetalj1palanka peharDiploma MC Bor12publika2treneri Palankapublikatreneri koracTasić Aleksandra i Marković MarkoMilovanović Ivana Kresojević Jelenatreneri aktavisZoran Tir selektor kadetkinjamarija MVPisidoraDelegat Zoran Stevanić iz Nišadelegat nebojsa milosavljevićdajana1 i 2 zajednoAKTAVIS SAMPIONcestitkenajbolje3marija i tanjamedaljesampiontajm aut vozdovacparola2pehar prvacirasinac

 

U finalu prvenstva Srbije za pionirke do 15 godina koje je danas održano u Boru , pobedila je ekipa AKTAVIS AKADEMIJE iz Leskovca. Protivnik im je bio ŽRK Radivoj Korać iz Beograda.

Aktavis Akademija – Radivoj Korać  66:44 (18:7; 14:14; 18:12; 16:11)
Aktavis Akademija : Mi.Stojanović 4; Mitrović; Nikolić; Ma.Stojanović 16; Stojiljković 23; Filipović 12; Pešić 3; Đorđević 2; Jovanović; Ilić 6; Tasić; Kostić; Trener : Stojiljković Vladan.

Radivoj Korać : Desić ; M.Nikolić; Stanković 8; Petrović 10; Lekić 13; Tasić; Filipović; Jović 10; Ilić  ; Momirović; Ristić 3; I.Nikolić. Trener : Karić Ružica.

Sudije : Milovanović Ivana – Niš i Kresojević Jelena – Beograd ; Delegat : Milosavljević Nebojša – Prokuplje.

Ekipa Aktavisa iz Leskovca zasluženo je postala šampion Srbije. U finalnoj utakmici ubedljivo su savladale Beogradski Radivoj Korać sa 22 poena razlike, i potvrdile dominaciju iz takmičenja po grupama , gde su dobile sve tri utakmice.Pobednička ekipa je i danas , ali i u prethodne tri utakmice imala veći broj raspoloženih , a čini se i kvalitetnijih igračica. Najbolja igračica turnira (MVP) Marija Stojiljković istakla se i u finalu sa 23 poena,6 skokova, 3 asistencije, 2 oduzete lopte i 1 blokadom,ali bila je malo nervoznija i više je grešila nego u prethodnim utakmicama (5 izgubljenih lopti i ukupan procenat šuta od svega 50%). Naravno ona je itekako pokazala i dokazala svoj kvalitet i pred njom je lepa sportska budućnost, a kada se uzme u obzir njena mladost i važnost današnje utakmice kao i to da je u četiri dana odigrala četiri utakmice u kojima je nastupala gotovo svih četrdeset minuta, onda je mala nervoza sasvim razumljiva.Njoj uz rame bile su i plejmejker Marija Stojanović (16 poena,6 skokova, 7 asistencija 4 oduzete lopte ali i 10 grešaka), Nikolija Filipović sa 12 poena i 5 skokova, kao i borbena Marija Ilić koja je postigla samo 6 poena ali je imala čak 18 skokova (11 u napadu) I čini se da je ona od početka utakmice svojim zalaganjem I agresivnom odbranom donela prednost svojoj ekipi.Poražena ekipa Radivoj Korać nije bila ravnopravan protivnik u ovom finalu, što se videlo već posle prve četvrtine koju je Aktavis dobio sa 9 poena razlike.U drugoj četvrtini rezultat je bio nerešen 14:14, ali čini se da je to više bila posledica malog opuštanja leskovačke ekipe,koja je u drugom poluvremenu malo pojačala ritam I utakmicu bez većih problema završila pobedom.U ekipi Koraća bolje od ostalih bile su Aleksandra Petrović, Jelena Lekić I Danica Jović.

U predigri velikog finala odigrana je utakmica za treće mesto između ekipa PALANKA 2012 iz Smederevske Palanke i VOŽDOVCA.

Palanka 2012 – Voždovac   71:50  (19:7; 17:22; 18:12; 17:9)
Palanka 2012 : Katanić 18; Torbica; Rašković 1; Milutinović 4; Dinčić 8; Mihailović 24; Samardžić 2; Marisavljević 2 ; Kostić; Pavlović 4; Rašić; Marinković.8. Trener : Stanošević Predrag.

Voždovac : Jovanović; Terzić; Lukić 16; Grgurević; Ivošević; Novković 26; Selaković 6 ; Rovčanin 2; Manojlović ; Stojanović. Trener : Tir Zoran.

Sudije : Tasić Aleksandra – Niš i Marković Marko – Kruševac ; Delegat : Stevanić Zoran – Niš.

Ekipa Palanke 2012 zasluženo je osvojila treće mesto ubedljivom pobedom nad Voždovcem I čini se da je uz Leskovački Aktavis najviše pokazala na ovom turniru, ali se voljom žreba,našla u istoj grupi sa šampionskom ekipom u kojoj je osvojila drugo mesto, a s obzirom da se po propozicijama ne igraju polufinalne utakmice , već prvaci grupa idu direktno u finale a drugoplasirani u borbu za treće mesto, devojčice iz Smederevske Palanke morale su da se zadovolje bronzanim medaljama , iako su po prikazanoj igri zaslužile bar  jedan stepenik više. U bronzanoj ekipi istakle su se dve igračice Ivana Katanić sa 18 poena , 12 asistencija, 7 osvojenih lopti I 8 skokova I Isidora Mihailović koja je postigla 24 poena, uz 20 skokova I 8 blokada.Ove dve igračice su bile do samog kraja u konkurenciji za najbolju (MVP) igračicu turnira. Ivana Katanić je najbolji asistent sa 34 asistencije (8,5 po utakmici) a, Isidora Mihailović je najbolji bloker sa 24 blokade (6 po utakmici). Nagradu za najboljeg strelca turnira osvojila je Dajana Lukić iz ekipe Voždovca sa ukupno 130 postignutih koševa ili čak 32,5 po meču.Ona je bila efikasna I na utakmici za treće mesto sa 16 postignutih poena. Uz nju u ekipi Voždovca istakle su se I Jelena Novković sa 26 poena I 10 skokova kao I Svetlana Rovčanin sa 20 skokova. Ona je ujedno I najbolji skakač turnira sa ukupno 74 uhvaćene lopte ili 18,5 skokova po utakmici. Uz pomenute igračice istakli bismo još neke koje su ostavile dobar utisak ali se njihove ekipe nisu plasirale među 4 najbolje.To su svakako Vučković Nevena iz ekipe Girl Basket , Jelić Tijana I Daskalović Ana koja se nažalost povredila na trećoj utakmici,što je svakako uticalo da se odlična Šabačka ekipa ne nađe u samoj završnici turnira; Turudić Teodora I Jokić Dragana iz veoma dobre ekipe Ruma 92 kojoj je za plasman na drugo mesto u grupi  nedostajalo samo pola koša u konačnom skoru; kao I Lončar Marija I Polić Sofija iz Zrenjaninskog Proletera.

Na kraju treba reći da smo u protekla četiri dana gledali interesantnu košarku I uverili se da ženska košarka u Srbiji ima perspektivu.Zabrinjavajuće je to što u se u svim ekipama, sem Aktavisa I donekle Palanke 2012 komletna igra svodi na jednu ili dve igračice dok ostale uglavnom statiraju što se svakako odražava na kvalitet same igre.

Suđenje je bilo uglavnom veoma dobro, uz neke sitnije zamerke pojedinih ekipa koje su zaboravljane odmah po završetku utakmica.

Utakmice su sudili Tasić Aleksandra I Milovanović Ivana iz Niša,Kresojević Jelena I Ristović Marko iz Beograda, Marković Marko iz Kruševca I Radovanović Miloš iz Bora.

Delegati su bili Milosavljević Nebojša iz Prokuplja I Stevanić Zoran iz Niša.

Pomoćne sudije za zapisničkim stolom bile su iz Bora I uglavnom su korektno obavili zadatke
Gost na finalu i dodeli priznanja bio je i gospodin Aleksandar Rašinac , koordinator svih mlađih selekcija pri KSS.

Organizacija turnira je bila na zavidnom nivou, u šta smo se uverili iz razgovora sa rukovodstvima svih klubova koji su gostovali u našem gradu,kao I sa zvaničnicima košarkaškog saveza I službenim licima.

Jedino što se može zameriti je mali odziv borske publike, jer se ipak igrala završnica državnog prvenstva, što je svakako jedan od značajnijih sportskih događaja koji se u poslednje vreme održao u Boru.

Celokupan teret organizacije pao je na ŽKK BOR I Košarkaški savez Bora, koji su najveću pomoć imali kako su nam sami rekli od Ustanove Sportski centar Bor, ATB FOD, kao I od Borskog MEDIJA CENTRA koji se trudio da kvalitetnim I pravovremenim izveštavanjem da veći medijski značaj ovom događaju.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !