);

Ničić pravi kneževinu Istočnu Srbiju

Bor, Zaječar, 29. april

Gradonačelnik Zaječara formirao Zajednicu opština istočne Srbije, za koju traži izvršnu vlast, piše Kurir.

Još si nam samo ti trebao.
Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i predsednici opština Knjaževac, Boljevac, Bor i Medijana formirali su 16. aprila Zajednicu opština istočne Srbije, koja bi trebalo da ima sopstvenu vladu!

Fotomontaža
Fotomontaža

Timočke paralele

Ničić, koji je bio i inicijator prvog sastanka, kaže da im je cilj da imaju i izvršnu vlast jer su umorni od potcenjivanja Beograda! On je naveo da im je osnovni cilj zajednički nastup prilikom apliciranja ministarstvima za finansijska sredstva. Iako ovo miriše na početak cepanja još jednog dela Srbije, Ničić tvrdi da je cela ova ideja daleko od separatizma.

– Svako ovakvo pitanje i pravljenje paralela s Kosovom i (ne znam zašto, Vojvodinom) stvar je koju slušam dugo. Rumuni me napadaju da sam kočnica ostvarenju nacionalnih prava nekih građana Timočke krajine koje oni smatraju svojim žiteljima, sada se pojavljuju i neke probugarske stranke kojima očito opet smetam ja, a moja država upravo brine da ja ne postanem „knjaz“ koji će zarad parčeta zemljice na kojoj će „vladati“ početi da cepa Srbiju – kaže Ničić i dodaje:

– Neka mirno spavaju, Boško Ničić nikada ni pedalj svoje Timočke krajine neće dati nikome, po cenu života, ali neće ni dozvoliti da večito neko iz Beograda nju potcenjuje i baca je na zadnju liniju prioriteta.

Ja sam opasnost

– Ako mislite da stvaranje normalne Srbije, u kojoj regioni imaju izvršnu vlast, predstavlja nešto što je loše i što je opasnost, a ne korak ka modernizaciji, onda ja jesam opasnost za neke jer se za takvu Srbiju zalažem. Stvaranje radnog tela opština istočne Srbije nije uvod u to. Uvod bi bila promena Ustava i brojnih pratećih zakona i nadam se da će se URS za to zalagati – dodao je Ničić.

Milosavljević: (Protiv)ustavno

Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava, kaže da nije protivustavno udruživanje opština, ali da mogu da budu sporni ciljevi takve saradnje:
– Prenošenje izvršne vlasti s lokala na zajednicu moglo bi biti sporno, ali je teško izvodljivo. Teško da opštine mogu izvršnu vlast da prenesu na zajednicu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !