);

Tako bi svako umeo da vodi firmu

Bor, Beograd, Izvor Blic 

Poreznici objavili crni spisak: Pogledajte kako su najveći dužnici u plusu, a duguju državi milijarde

Danijela Nišavić/Katarina Marković | 05. 05. 2013. – 08:29h | Foto: Grafički studio Blica |

Među 500 najvećih poreskih dužnika, svaka šesta firma nalazi se u restrukturiranju. Samo prvih deset preduzeća u restrukturiranju za poreze duguje čak 197 miliona evra, a među njima su i one koji su knjižile dobit u 2012, a da nisu izmirile svoje obaveze prema državi.

Najveći poreski dužnici na poslednjem spisku Poreske uprave i dalje su banke u stečaju – Beobanka, Invest banka, Astra banka i Beogradska banka koje duguju skoro 100 milijardi dinara. Najveći poreski dug od 29,56 milijardi dinara ima Beobanka, a slede Invest banka u stečaju s 22,25 milijardi, Astra banka u stečaju s približno 19,22 milijarde i Beogradska banka u stečaju, koja duguje 16,1 milijardu dinara. Među najvećim poreskim dužnicima je i „Sartid“ u stečaju s dugom od blizu 6,74 milijarde.

Odmah iza njih slede preduzeća u restrukturiranju, među kojima je i RTB „Bor“ koji je u 2012. imao profit od 1,8 milijardi danara, ali i 2,4 milijarde dinara neplaćenih poreza. S dobitkom u prošloj godini od 2,7 miliona dinara je poslovala i “Mostogradnja” koja je dužna Poreskoj upravi 1,9 milijardi dinara. Ipak, prvih deset preduzeća u restrukturiranju koja imaju najveće dugove prema državi su gubitaši sa poslovnim rezultatom od minus 6,9 milijardi dinara u 2012.

Da ovaj dug preduzeća u restrukturiranju Poreska uprava nikad neće naplatiti potvrđuje i plan Agencije za privatizaciju, da proda samo imovinu ovih firmi, bez dugova.

S obzirom na to da je tek svako deveto preduzeće sa spiska aktivno, malo je verovatno da će ne samo firme u restrukturiranju, već i ostale ovaj dug Poreskoj upravi ikad i vratiti. Boško Mijatović, ekonomista, kaže za “Blic” da od velikih dužnika ništa značajnije ne može da bude naplaćeno.

– To je besmislena lista koju bi trebalo očistiti od propalih firmi, pa onda gledati da li od onih koje su žive ima neko ko duguje mnogo i takve dužnike goniti da plate svoja dugovanja prema državi. Ovako se prikazivanjem liste gde su i preduzeća u stečaju prikrivaju pravi dužnici, oni koji bi bili zanimljivi jer im se gleda kroz prste – ocenjuje Mijatović. Kako navodi naš sagovornik, takav primer je RTB „Bor“, koji posluje s dobitkom, a ne plaća poreze.

Tako bi svako umeo da vodi firmu – naglašava Mijatović.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !