);
Breaking News

Fabriku od 300 miliona evra grade bez dozvole

Bor, 9. maj

Izvor: Blic

Javno preduzeće RTB Bor gradi fabriku sumporne kiseline i rekonstruiše topionicu, a da za ovaj projekat vredan blizu 300 miliona evra, nema sve građevinske dozvole saznaje “Blic”.

RTB resenja spaskovski

Jedan od dva najveća državna projekta, kako je ministar Mlađan Dinkić nazvao ivesticiju u RTB Bor 2010.e sa kanadskom kompanijom SNC Lavalin, tri godine kasnije, ispostavilo se izvodi se mimo zakona.
Naime, početkom 2013. Republički građevinski inspektor Mirko Ilić ustanovio je da investitor odnosno RTB Bor, gradi pojedine objekate bez gređevinske dozvole. On je 4. februara izdao rešenje kojim naređuje RTB Boru da poruši sve delove objekata za koje ne postoji dozvola, a koji su počeli da se grade posle završenih temelja za koje dozvolu imaju. Reč je o devet objekata među kojima su između ostalog kontrolna soba, parni sušač, kotao…
Samo dan nakon toga, RTB Boru je izdat i nalog za zatvaranje gradilišt. Inspektor je generalnom direktoru RTB Bora Blagoju Spaskovskom, naložio da sprovede naredbe u roku od 60 dana, uz napomenu da žalba ne odlaže izvršenje. To se međutim nije desilo. RTB Bor se žalio drugostepenom organu, administrativnoj komisiji Vlade Srbije, koja mesec dana kasnije prvo poništava rešenje o zatvaranju gradilišta a zatim i o rušenju bespravno sazidanih objekata. Ta rešenja potpisali su šef diplomatije Ivan Mrkić i potpredsednica vlade Suzana Grubješić. U međuvremenu, RTB Bor je zaustavio spornu gradnju, ali bez rušenja.

Generalni direktor RTB Bora Blagoje Spaskovski, inače kadar URS-a, za Blic kaže da za kašnjenja u pribavljanju dozvola nisu odgovorni oni, već izvođači radove.
– Bez obzira što je reč o državnom projektu, bez dokumentacije ne može da se radi. Na žalost svuda je bilo kašnjenja. Mi imamo 53 mejla upozorenja koje smo poslali kompanijama koje su dobile posao. Projektna dokumentacija je obaveza kanadskog Lavalina, finskog OTK i domaćeg Energoprojekta. Oni su međutim verovatno imali problema sa projektovanjem, povezivanje novog sa starim- kaže Spaskovski.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama