);
Breaking News

Nešto novo u Jakovačkom Starom selu

Bor, Jakovac, 17. maj

Autor: Žarko Petrović

Na drugom skretanju desno od Minićeva prema Knjaževcu ulazimo u dolinu Jelašničke reke, krećemo putem prema selu Radičevac i stižemo u sliv Radičevačke reke, u atar Staro selo-Jakovac. Nailazimo na novi objekat na pradedovskom ognjištu današnjih Jakovčana podignut uz Radičevačku reku. Ispred raskršća Jakovačkog Starog sela, na mestu zvanom „Ćuprijište“, vidi se stara, oronula i napuštena vikend kuća  Moše Jovića , dugogodišnjeg privrednika iz Zaječara.

Na gradilištu se nalaze Dragiša-Gile Popović , Grade Milojević Vrapac i njegov sin Bojan Joksimović, Bratislav Gmitrović i sin mu Miljan, tu su  i Zdenko Krstić, Tomislav Jovanović, Ljubinka Ivković . Od pomoći je i Bratislav Tomić iz sela Šarbanovac. Na gradilištu  Nišlije Vlade Stefanovića sa suprugom koji se sa Jakovčanima druži još od 1988. godine kada je prvi put došao u  lov i tu ostao do današnjih dana. Kupio je jedno staro domaćinstvo.

 Park prirode i cela Stara planina, sudeći po ovoj družini, počinju ponovo da se uzdižu i vraćaju novi život, prvenstveno na novoj lokaciji  Jakovca u slivu Saravskog potoka. Jer, ovo nije jedina građevina u Jakovačkom Starom selu: tu je  još još desetak obnovljenih ognjišta i još toliko započetih, a najživlje je na mestu „Ravnište-Klepavske kolibe“, gde je kuću i okućnicu obnovio Lazar Jakovljević. Nije to sve. Obnavnjaju se i vodenice, sade voćnjaci, podižu pčelinjaci… Raste staro, lepo Jakovačko selo, budi se iz predugog sna i nevesele bezvoljnosti.

Jakovac 8 Jakovac 1 Jakovac 2 Jakovac 3 Jakovac 4 Jakovac 5 Jakovac 6 Jakovac 7

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama