);

Borski skulptor Milorad Antić Pirke otvorio „Noć muzeja“ u Požarevcu

Bor, Požarevac, 20. maj

Autor: M.C.

Poznati borski skulptor Milorad Antić Pirke imao je čast da 18. maja, u Požarevcu, u Etno kući Tulba, u 18 sati, predstavi svoju samostalnu izložbu 20 skulptura u hrastovom drvetu “Portreti života”. Na promociji čitani su rodoljubivi stihovi  autora skulptura i Brane Filipovića, novinara i pesnika iz Bora. Skulpturu “Gospođa M” umetnik je poklonio gradu domaćinu. Otvaranju ovog vrednog kulturnog događaja prisustvovala je i ekipa Medija centra Bor.

Otvarajući izložbu i manifestaciju “Noć muzeja”, Violeta Tomić, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu, rekla je da je “umetnik-istraživač, Milorad Antić, vezan za svoju zemlju i zavičaj, opčinjen njegom istorijom, inspirisan ljudima iz svoje sredine, stvorio široku tipologiju likova kojima na simboličan način ostavlja zapis o postojanju“.

O stvaralaštvu borskog skulptora inspirativno je, promovišući monografiju „Portreti života“, govorio i gradski arhitekta i zakljubljenik u Antićevo delo, Dragan Feldić. On je posegnuo za neuoubičajenim prikazom na stranici i po u kojem svaka od ogromne pregršti reči počinje slovom P.

Predstavnici požaravačkog Muzeja i potomaka Saveza starih srpskih ratnika, gostima iz Bora pokazali su i jedinstvenu, retrospektivnu izložbu u “Šatoru”, u dvorištu etno-kuće, “Požarevački mir” iz 1718. godine. U Galeriji Muzeja, u centru grada, gosti su razgledali izložbu slika beogrardskog slikara Nikole Žigona. Borani su posetili i kuću Petra Dobrnjca i kuću i grob Slobodana Miloševića. Gosti, sa ostalim posetiocima “Noći muzeja”, najviše su se zadržali razgledajući stalnu postavku eksponata rimskog utvrđena Viminacijum.

Pirke Pozarevac 4Pirke Pozarevac 8Pirke Pozarevac 6Pirke Pozarevac 7Pirke Pozarevac 9Pirke Pozarevac 11Pirke Pozarevac 10Pirke Pozarevac 12Pirke Pozarevac 5Pirke Pozarevac 13Pirke Pozarevac 14Pirke Pozarevac 3Pirke Pozarevac 2Pirke Pozarevac 1

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !