);

Ministarka Mihajlović danas u Boru, imaće šta da vidi i pita!

foto: Tanjug

Bor, 24. maj

Autor: M.C.

foto: Tanjug
foto: Tanjug

Zorana Mihajlović, ministarka energetike i zaštite životne sredine danas će posetiti Zlotske pećine (povod: Evropski Dan parkova), a potom će na gradilištu (već tri meseca u zastoju) nove topionice razgovarati sa poslovodstvom RTB Bor. Kako se očekuje, Mihajlovićeva će razgovarati i u svojoj, borskoj stranci, u SNS. Ona je i potpredsednik Aleksandru Vučiću. To je što se do sada zna o poseti minsitarke Mihajlović koja je odlično upoznata sa situacijom u Boru i posebno u RTB i koja je, još dok je bila savetnik Miloradu Labusu u Vladi Srbije, više puta dolazila u grad bakra.

Ministarka energetike i zaštite životne sredine u poslednje vreme, saznajemo iz odlično obaveštenih krugova, dobila je veći broj pisama i pritužbi za nesavestan rad odgovornih u RTB i Topionici i rafinaciji bakra (TIR) zbog učestalih ekoloških ispada i prekomernog aerozagađenja koje se moglo meriti katastrofom. To je i jedna od osnovnih razloga zašto se u Boru pitaju gde se stalo sa gradnjom novih metalurških objekata, najveće ekološke investicije u Srbiji. Radilo se po najvećoj ciči zimi, a čim su stigli lepi, prolećni dani – sve je stalo. Ko je odgovoran za toliki zastoj koji će državu i RTB koštati milione evra. Zašto projekti i dozvole nisu bili blagovrmeno obezbeđeni. Zar je državnim organima trebalo blizu četiri godine da ustanove kako se tolika investicija gradi bez – validnih papira? Nemoguće je da su, kako u poslovodstvu RTB saopštavaju, jedini krivci strani dobavljači i izvođači radova, uz „podršku“ našeg, beogardskog Energoprojekta. Ministarka bi mogla da se zapita koliko će biti probijeni rokovi, da li će se stati (a neće, prognoziraju stručnjaci) na sadašnjih 300 miliona evra investicije, i kako se troše krediti za ovaj i ostale projekte. Za ministarku Mihajlović, koja se sigurno neće ponašati kao njen kolaga ministar rudarstva Bačević prilikom dolaska u Bor kada je izjavio „da se lično uverio da u RTB nema kriminala“ (kao da je ministar policije!), nego će zatražiti odgovore na mnoga pitanja. Na primer: Da li je u pravu Mlađan Dinkić kada je rekao da će RTB, nakon šest godina, 30. juna ove godine izaći iz restruktuiranja i početi lepo da posluje. Dinkić je izjavio i to da RTB poslednje tri godine posluje sa profitom zaboravljajući na poreske dugove ove kompanije – nedavno obelodanjene – od 2,5 milijardi dinara. Koliko tek RTB duguje EPS – u za struju, koliki su ukupni dugovi, jesu li dostigli, po nekim ozbiljnim procenama, 1,5 milijardi dolara? Zašto nema veće proizvodnje, gde su danas najavljivani novi, bogati rudokopi, koliki su troškovi proizvodnje i da li i danas pokrivaju ionako rekordne (ili velike) svetske cene bakra. Ima li promašenih investicija (recimo Fabrika strujomera), nenamenskog trošenja, šta je sa vrzinim kolom kriminala o kojem se ućutao i B-92 i emisija INSAJDER, mada je serijal dugo najavljivan. Koliko politika i političari neopravdano podržavaju aktuelno rukovodstvo Basena, zašto nema odgovora na pisma Aleksandru Vučiću od sindikata u RTB i posebno od direktora Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Ministarka koja nije štedela ni g-dina Bajatovića i Srbijagas, imaće danas u Boru i grdnih muka da ozdravi svoj SNS koji se aposlutno, zahvaljući i poslaniku naprednjaka Živkoviću, utopio u Dinkićev URS. SNS u Boru trenutno nema predsednika, sve političke konce drži – opšte je poznato – još zvanični predsednik lokalnog URS i direktor RTB, Blagoje Spaskovski.

Nezvanično saznajemo da se ministarki u RTB sprema Titovski doček kako bi se, verovatno, izbegla pomenuta pitanja, ali, kao glavni čovek za energetiku, trebalo bi da podseti domaćine i na to – zašto industrijska, otpadna energija iz metalurgije RTB odlazi „kroz dimnjake“ u atmosferu, a ne koristi se, kao ne tako davno, za zagrevanje 12.000 stanova i ostalih prostora u Boru. Kada se tako radilo, Borani su imali najjeftinije grejanje u zemlji, sada se (da li namerno?) kupuje skupi ugalj, a građani plaćaju komercijalnu cenu grejanja. Ranije se jeftino grejalo i na taj način se nekako nadmoestao „greh“ prema narodu koji žive u najzagađenijoj sredini u Evropi.

MINISTARKO MIHAJLOVIĆ, od Vas se, budite ubeđeni, danas očekuje da otvorite oči ovom narodu koji je predugo u medijskom, i ne samo medijskom, mraku! Utoliko pre, jer i Vi, i najuže, pa i šire, rukovodstvo u zemlji, odlično poznaje svaki detalj u funkcionisanju ovog grada i kombinata bakra!

Share

One thought on “Ministarka Mihajlović danas u Boru, imaće šta da vidi i pita!”

  1. Nit ce sta videti, nit ce sta pitati. SNS nastavlja sa politikom prethodnika. Zato ce na sledecim izborima potonuti, kao prethodnici. Ali ko sto rece Sojic, dovoljno je samo tri meseca na vlasti …..

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !