);
Breaking News

Napuštene pivnice u Jasenici

Bor, Negotin, 27. maj

Autor: B.Filipović

Na ulasku u negotinsko selo Jasenica stoji tabla s natpisom “Vinski put”, ali danas od vina i vinograda – mala vajda. Ostale su, izgleda, samo uspomene na stara, dobra vremena kad je svaka kuća gajila vinovu lozu i dičila se diljem Evrope po najkvalitenijim vinima. Da je tako bilo svedoče odavno napuštene pivnice u kojima se vekovima spravljalo najkvalitetnije vino. Tu je i porodična spomen česma podignuta u čast Jaseničaninu, majoru Dimitriju Pantiću, komandantu Doborovoljačkog bataljona u bici na Kajmakčalanu). Idiličan kutak koji pokatkad namernici obiđu razgledajući stare vinske kuće i podrume u kojima se nekad negovalo, ali i degustiralo čuveno krajinsko vino, u narodu znano i kao dar bogova.

-Postoje predlozi da se pivnice obnove i posluže turistima. One su drugačije od nedalekih kamenih rajačkih i rogljevskih, ali su autentične i imaju svoj istorijat. One bi, uz susedne pivnice u selu Štubik, bile retka atrakcija. S obnovom vinogorja i jaseničke pivnice poprimile bi stari sjaj-kaže penzionisan general Ljubiša Stojimirović, rođeni Jaseničanin.

Jasenica pivnice 6 Jasenica pivnice 5Jasenica pivnice 4Jasenica pivnice 3Jasenica pivnice 2Jasenica pivnice 1Jasenica pivnice 7

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama