);
Breaking News

Otvoreno pismo RTB-a Bor Draganu Đilasu

Bor, 28. maj

Povodom gostovanja predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa u emisiji „Kažiprst“ televizije B92 Služba RTB-a Bor za odnose sa javnošću izdala je saopštenje za javnost u kome se kaže:

„Ovoga puta nećemo naširoko obrazlagati šta je Rudarsko-topioničarski basen Bor i koliko je ova kompanija važna za Bor, Timočku Krajinu, ali i za celu Srbiju jer ste o tome mogli da čitate pre dva meseca. Tada smo Vam objasnili neke činjenice vezane za najveći ekološki projekat u Srbiji – rekonstrukciju topionice i izgradnju fabrike suporne kiseline u Boru. Nadamo se da ste posle toga shvatili da novac namenjen izgradnji nove topionice nije novac poreskih obveznika. No, očito je, s obzirom na Vašu izajvu u „Kažiprstu“, opet vezanu za RTB Bor, da su Vam potrebne i informacije o tome koliko ona košta. U redu je Vaša znatiželja, ali znajte da to nikada i nije bila tajna. Mogli ste o tome da se informišete i u medijima, ako već Vaše partijske kolege nisu htele da Vam pomognu u pripremi za nastup.

Dakle, vrednost nove topionice i fabrike sumporne kiseline koje se grade u Boru je 265 miliona evra, a ne 400 miliona, kako Vi ne trepnuvši rekoste u emisiji. E, sad bi bilo lepo da i Vi počastite nas i sve građane Srbije informacijom o tome koliko zapravo košta Most na Adi. Ne sećamo se da ste, osim nagađanja u medijima da je reč o „boliglava iznosu“, ikada javnosti rekli koliko prestonicu i građane Srbije košta ta investicija.

Dalje, rekoste „da direktor RTB-a deli plate  60 hiljada dinara, a uplaćuje porez i doprinose na minimalac“?!? Ne, uvaženi gospodine Đilas! Pa, cela Srbija zna taj podatak. Prosečna plata u RTB-u se vrlo često pominje u javnosti (a kako i ne bi kada je reč o iznosu za poštovanje), pa deluje vrlo neozbiljno da lider jedne od vodećih stranaka u zemlji ne zna ono što većina zna. Zato, znajte da je prosečna plata u RTB-u 70 hiljada dinara (redovno je prima 5.020 zaposlenih) i da RTB Bor sve poreze i doprinose državi redovno plaća i mesečno za tu obavezu izdvaja 2,4 miliona evra, odnosno oko 264 miliona dinara. Dakle, gospodine Đilas, RTB Bor je po osnovu poreza državi prošle godine platio 3,168 milijardi dinara! Pored toga što redovno isplaćuje zarade, RTB Bor je kompanija koja redovno plaća i nemale troškove za električnu energiju (2,3 miliona evra mesečno) i ostale energente (primera radi za naftu mesečno izdvaja tri miliona evra). Da li ovim podacima treba da dodamo i to da je RTB Bor Grupa prošle, kao i prethodne dve godine, poslovala pozitivno i, na primer, 2012. godinu završila sa dobtikom iz tekućeg poslovanja od 55.993.000 američkih dolara, odnosno zabeležila plus od 5,5 milijardi dinara?

Poslednje obraćanje Vama završili smo tako što smo Vas zamolili, pošto ste lider stranke koju uvažavamo i cenimo, da, kada i ako sledeći put govorite o RTB-u Bor, javnosti predočavate činjenice. Verujemo da ponovno iznošenje neistina u javnost nije namerno, već nemarno. Nemarno od strane Vaših stranačkih kolega iz Bora, da se razumemo. Zato Vam još jednom savetujemo, radi Vašeg ugleda u javnosti, da se naredni put temeljno pripremite za nastup u medijima kako bi Vas građani Bora i Timočke Krajine posmatrali kao ozbiljnog političara.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama