);
Breaking News

Mirko Tepavac: „MOJ DRUGI SVETSKI RAT I MIR“

Bor, Beograd, 1. jun

Rođen je 13. 8. 1922. godine u Zemunu. Gimnaziju je učio u Zemunu, Sremskoj Mitrovici i Beloj Crkvi.

Učesnik je Narodnooslobodilačke borbe od 1941., a član Komunističke partije Jugoslavije od 1942. godine. U toku rata bio je na duznostima političkog komesara odreda, brigade, divizije.

Mirko Tepavac

Posle rata se nalazi na funkcijama člana Glavnog odbora Saveza socijalističkog radnog naroda Srbije, člana Centralnog komiteta Komunističke partije Srbije, sekretara Okruznog komiteta KPJ u Zrenjaninu i Pančevu, člana Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu, sekretara Saveta za prosvetu i kulturu NR Srbije.

Bio je direktor Radio Beograda u periodu od 1955. do 1959. godine. Ambasador FNRJ u NR Mađarskoj i pomoćnik drzavnog sekretara za inistrane poslove, od 1959. do 1969. godine. Direktor i glavni urednik lista „Politike“ i član CK SK Srbije, od 1965. do 1967. godine. Predsednik Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Vojvodine, od 1965. do 1967. godine i Savezni sekretar za inostrane poslove od 25. 4. 1969. do 1. 11. 1972. Godine kada je podneo ostavku na tu funkciju i povukao se iz političkog zivota.

Nakon raspada Jugoslavije i početka oruzanih sukoba 1991.godine učestvovao je na više ex-jugoslovenskih antiratnih skupova u zemlji i inostranstvu. U tom vremenu je objavio više članaka u beogradskom časopisu Republika, Našoj Borbi i Danasu. Za precednika Evropskog pokreta u Srbiji izabran je 1994.godine.

Knjigu Demokratila ili despotija (zbirka članaka) objavio je 1994.godine i izdanju Građanske čitaonice u Zrenjaninu. S Aleksandrem Nenadovićem objavio je ( 1998.godine u izdanju B92) knjigu Mirko Tepavac –sećanja i komentari.

U izdanju Sluzbenog hlasnika objavio je (2009) knjigu Države, državnici i stradalnici (tekstove objavljene u časopisu Republika od 1991. Do 2008.godine.

Promocija knjige Mirka Tepavca „MOJ DRUGI SVETSKI RAT I MIR (O ratu posle rata -autobiografski zapisi) U IZDANJU ZAGREBAČKE IZDAVAČKE KUĆE „RAZLOG“

UTORAK, 4.JUN U 19h, Centar za kulturnu dekontaminaciju. Birčaninova 21

Govore: Mirko Tepavac (autor), Dubravka Stojanović (istoričarka); Olivera Milosavljević (istoričarka); Tomislav Jakić (pisac predgovora), Mira Šuvar (urednica knjige i izdavač)

Moderator: Lino Veljak (profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu)

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama