RTB Bor o(p)staje u rukama države

Bor, 5.jun

Ubrzan stečaj za preduzeća koja nemaju imovinu i koja godinama ne rade, piše Politika.

Sudbina svih 175 preduzeća u restrukturiranju biće poznata do juna 2014. godine, izjavio je za „Politiku” Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede. U Akcionom planu ministarstva, koji je usaglašen sa Svetskom bankom, ova preduzeća (neprodata, poništena privatizacija) svrstana su u nekoliko grupa. Na prvom spisku su preduzeća koja mogu da opstanu, a strateški su važna, kao što je RTB Bor, rudnici Resavica, koji zapošljavaju po 5.000 ljudi, uključujući i ona iz oblasti vojne industrije. U drugoj grupi su firme čija će imovina biti ponuđena kupcima bez dugova. U trećoj su ona u kojima je postupak pripreme za privatizaciju okončan, ali je ostala neka imovina i do desetak zaposlenih. Njih čeka reorganizacija ili stečaj.

Ljubić očekuje da Akcioni plan završetka restrukturiranja 175 preduzeća Vlada Srbije usvoji narednih nedelja.

– Stečaj nije kraj preduzeća, već novi početak kroz prodaju imovine u drugačijem postupku privatizacije od dosadašnjeg – kaže Ljubić. – U stečaj ove godine odlaze preduzeća koja više nemaju imovinu i već godinama ništa ne rade.

Ministarstvo privrede će nastojati da sačuva što više radnih mesta u preduzećima koja imaju proizvod za domaće i strano tržištu, što im omogućava održivo poslovanje. Uostalom, borba za svaku fabriku i svako radno mesto slogan je ovog ministarstva u 2013. godini, ističe Ljubić.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, rekao je nedavno da razgovara sa „Fijatom” oko ulaganja u IMT i IMR, jer ta italijanska kompanija ima sličnu proizvodnju poljoprivrednih mašina. On je naveo da bi to ulaganje bilo slično zajedničkoj investiciji države i „Fijata” u fabriku automobila u Kragujevcu, ali da se o strateškom partnerstvu za ove firme razgovara i sa kompanijama iz Belorusije.

Industrija mašina i traktora dobiće ove godine pomoć države od 10 miliona evra. Planirano je povećanje proizvodnje i zapošljavanje još 200 radnika do kraja godine, najavljuje Ivković.

Država će Industriju mašina i traktora Beograd u restrukturiranju ove godine podržati sa 10 miliona evra, kako bi omogućila da fabrika od 2014. počne samostalno da radi bez pomoći Vlade Srbije, izjavio sredinom maja predsednik Skupštine IMT-a Branislav Ivković. On je rekao da će država kroz subvencije i povoljne kredite za kupovinu domaćih proizvoda učiniti da IMT ove godine proizvede 1.500 traktora, što je za trećinu više nego prošle godine.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, poslovni gubitak preduzeća u restrukturiranju u 2011. godini bio je oko 200 miliona evra. Prosečna neto zarada te godine, izračunata na osnovu podataka dostavljenih iz tih preduzeća, iznosila je oko 30.000 dinara, a u 2012. godini 33.000 dinara.

U budžetu za 2013. ovim preduzećima je rezervisano 2,4 milijarde dinara. Krediti koji se odobravaju ovim koriste se uglavnom za finansiranje trajnih obrtnih sredstava, odnosno nabavku repromaterijala, energenata, isplatu zarada i za ostale potrebe finansiranja tekuće likvidnosti.

Podaci Agencije za privatizaciju kazuju da je 175 preduzeća u restrukturiranju za sve poreze i socijalne doprinose u 2012. godini dugovalo oko 150 miliona evra.

Share

Ostavite odgovor