Mirković iz Zaječara stiže u Bor na velika vrata!

Bor, Zaječar, 19. jun

 Autor: M.C.

Blagoje Spaskovski i Sasa Mirkovic
foto arhiva

To što će naprednjaci, najverovatnije, pobediti 23. juna na izborima u Zaječaru za Bor i Borane nije toliko važno koliko istina da je lider te stranke u nekadašnjem „gradu kristala“ i kordinator SNS za Timočku krajinu i član Glavnog odbora naprednjaka Saša Mirković već preuzeo kormilo nad vlašću u ovom delu Srbije. Na jučerašnjoj sednici SO Bor, ponovnim izborom Snežane Janković za v.d. direktora Apotekarske ustanove (stari Mirkovićev kadar) uspešni estradni menadžer i očevidno još uspešniji političar i vlasnik TV Best najavio je ulazak na velika politička vrata i u grad bakra, gde je do pre tri, četiri godine vedrio i oblačio. On je i rođeni Boranin, pa i nije iznenađenje što ga ovaj grad i opština posebno zanimaju. Logično, kad Boško Ničić „živi za Zaječar“,  poreklom iz Braćevca, rođenjem iz Bora, zašto i Mirković ne bi Bor smatrao svojim gradom i političkom tvrđavom. To što je Blagoje Spaskovski javno promovisan u naprednjaka i to na čuvenom zaječarskom skveru u društvu Aleksandra Vučića, nije Mirkovićeva zasluga i on je to otvoreno rekao. Borski „politički, SNS Ronaldo“, kako piše u jučerašnjem Informeru, sam se, uz podršku prijatelja (zna se i kojih) ušunjao u vladajuću, najjaču partiju pokazujući da je i politički, ne samo direktorski, neuništiv, od vremena SKJ do danas, od Tita do Tomislava Nikolića. Vreme će pokazati koliko je taj potez značajnih ljudi u SNS dobar ili koliko loš, ali Mirković je nešto drugo. On je od Spaskovskog – štaviše – doživeo neke neprijatnosti, o tome je i javnost zvanično i nezvanično brujala, i ne treba ga stavljati u kontekst političkog, i ne samo političkog, spašavanja Spaskovskog. „Ronaldo“, bez obzira na sve okolnosti i naprezanja, nema nikakvih šansi da još dugo vodi RTB, ne samo što će ga u tome sprečiti kraj restruktuiranja. On će polako u zalazak karijere koja jeste diskutabilna, ali je i bogata. Mirkoviću to ništa ne znači, on ima cilj, i zato otvorenih očiju treba gledati u budućnost Bora i Zaječara, pa i cele Timočke krajine. Zahvaljujući jakim vezama u političkim, moguće je i još nekim vrhovima aktuelne vlasti u zemlji, on je danas najmoćniji čovek u ataru između Dunava i Morave. Odgovaralo to nekome i nekima ili ne, to je posebno pitanje.

Još jedan detalj sa jučerašnjeg skupštinskog zasedanja u Boru je bitan. Adrijana Janjić, odbornik SNS, rekla je da opštinski javni servis, TV Bor, forsira u programu URS iz Zaječara (Ničić Boška) i URS iz Knjaževca (Đokić Milana) a zapostavlja ostale stranke u Boru. Bio je to dobar znak da već sinoć u Dnevniku nije bilo zaječarskih, predizbornih ursovaca. Da li je i to Mirkovićeva zasluga, ako jeste – utoliko bolje za šefove i u toj TV i opštini..

Šta nas čeka narednih dana i meseci? Mirković, očevidno je, lagano postaje gazda borskom SNS, što će reći Blagoju i ostalima. U prevodu, mogu se očekivati brža i korenita kadrovska rešenja, pogotovu što će, shodno zakonu, morati da se brzo rasipišu konkursi za direktore javnih preduzeća. Ukoliko neko  misli da će im to pomoći da zadrže „svoje ljude“ u foteljama, teško su se prevarili. Saša Mirković već ima dovoljno strateškog političkog iskustva i neće dozvoliti da se sa njim poigravaju ili da ga zamajavaju. ON je definitivno glavni gazda i tu mu tek, videće se još bolje za neki dan, „ne može niko ništa“. Ko misli da nema podrške u Boru, taj se grdno vara. U onu drugu, pre prvu, važniju podršku sa vrha, ne treba uopšte sumnjati.

Najzad, najnovija i pouzdana istraživanja javnog mnenja (Informer od juče) pokazuju da od ministara narod najmanje veruje Mrkonjiću, pa Dinkiću (66 odsto ispitanika). Današnji miting u 18 sati u centru Zaječara i žestoko ubeđivanje naroda u (ne)ispravnost URS-ove politike i Ničićeve knez-vladavine dugih devet godina, neće ništa novog doneta. Ako zaista dela govore (glavna im je parola i na ovim izborima), njih dvojica će danas i opet progovoriti jezikom bivših koji se, uprkos svim htenjima, neće, verujemo, čuti dalje od Kraljevice i rgotskog brda. Jer, njihovo doba je prošlo. Zato im nije kriv čak ni Saša Mirković!

Share

Ostavite odgovor