U Srbiji obavljeno prvih pet pregleda putem telemedicine

Bor, Beograd, 21. jun

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U Srbiji je ove nedelje obavljeno prvih pet pregleda putem telemedicine tokom kojih su pacijenti iz opštine Boljevac mogli da dobiju savet lekara specijalista iz Zaječara, bez potrebe da putuju u taj grad.

Pregledi su obavljeni u prisustvu stručnjaka Mreže za telemedicinu američke države Mizuri, koji su došli u Srbiju povodom završetka pilot projekta „Uvođenje telemedicine u istočnoj Srbiji“. Projekat su sproveli Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i fondacija Merk, šarp end Dom.“Razvoj telemedicine biće jedan od prioriteta Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, jer je to jedan od načina da svim pacijentima u Srbiji obezbedimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.  Batut će preuzeti odgovornost za dalje uvođenje savremenih informacionih sistema u zdravstvene ustanove širom Srbije jer smatramo da uvođenje telemedicine predstavlja korist za zdravstveni sistem“, izjavio je direktor “Batuta“ Dragan Ilić na jučerašnjoj konferenciji u prostorijama Instituta održanoj povodom završetka pilot projekta.Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević izrazio je očekivanje da će telemedicina uskoro zaživeti i u drugim delovima Srbije. On je napomenuo da se do realizacije pregleda stiglo za samo godinu dana od početne ideje kada je odlučeno da prva zdravstvena ustanova uključena u projekat bude Dom zdravlja Boljevac, koji je telekomunikacionom opremom povezan sa Zdravstvenim centrom Zaječar i Kliničkim centrom u Nišu.

Zahvaljujući toj vezi, pacijenti iz Boljevca sada ne moraju da putuju u te gradove da bi došli do lekara specijaliste. Oni putem video i audio veze mogu da razgovaraju, kao i da brže i jednostavnije donesu odluku o daljem toku lečenja.Direktor MSD za Srbiju Predrag Gušić pojasnio je da telemedicina povezuje sva tri nivoa zdravstvene zaštite, značajno smanjuje troškove lečenja i predstavlja dobar primer saradnje privatnog i javnog sektora.  Slavko Ilić, direktor Doma zdravlja u Boljevcu istakao je da im je telemedicina pomogla da nadomesta manjak lekara u pojedinim segmentima zdravstvene zaštite. Na konferenciji je demonstriran rad opreme za telemedicinu pa su učesnici mogli direktno da vide i čuju lekare iz Boljevca i Zaječara.

Direktorka Mreže za telemedicinu iz Mizurija, Rejčel Mjutro, naglasila je da dosadašnje iskustvo u SAD pokazuje da su izazovi u primeni telemedicine obezbeđivanje dobre opreme, kao i podrške pacijenata i lekara za telemedicinu. “Pacijenti znaju da imaju korist od telemedicine, ali doktorima koji pružaju uslugu moramo da damo vremena da se naviknu na nov način lečenja“, rekla je Mjutro.

NALED telemedicina 3
Početak projekta

NALED telemedicina 1

 

Share

Ostavite odgovor