);

Dinkić: RTB prvi gubi zaštitu države

Bor, Beograd, 22. jun

Izvor: Blic

Spaskovski i Dinkic 4

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će za 16 velikih preduzeća u restrukturiranju, koja rade pozitivno, biti otpisani dugovi kako bi mogla da rade samostalno na tržištu i dodao da će zaštitu države najpre izgubiti Rudarsko topioničarski basen Bor (RTB).

– Ima 16 preduzeća koja trenutno rade pozitivno, ali imaju dugove iz prošlosti i tu će sprovesti unapred pripremljeni program reorganizacije, otpisati sve državne dugove, napraviti otpise i reprograme sa privatnim poveriocima i izbaciti ih iz procesa restrukturiranja i pustiti ih da rade samostalno na tržištu – rekao je Dinkić u Privrednoj komori Srbije.
U okviru mera vlade za završetak restrukturiranja ukupno 179 preduzeća, prvi veliki sistem koji će na taj način biti izveden iz restrukturiranja biće RTB, naveo je ministar.
On je kazao da RTB poslednje tri godine ima profit, ali da ima dugove iz prošlosti, koje sada izmiruje.
– Nema više nikakvog razloga da oni budu štićeni – istakao je Dinkić.

Ministar finansija je rekao da će zatim tako proći i Petrohemija i druge slične firme.

– Ima takvih velikih kompanija koje su medju prvih 10 izvoznika danas u Srbiji i nema razloga da više budu u postupku restrukturiranja- dodao je on.
Najteže će, prema njegovim rečima, biti sa onim kompanijama koje su nekada bile veliki sistemi, poput 14. oktobra, FAP-a, IMT-a ili IMR-a, kojima će država pokušati da nađe strateške partnere.
Dinkić je dodao da je jasno da takva preduzeća ne mogu da ostanu državna, jer ne mogu da budu uspešna.

Оставите одговор