);
Breaking News

Izbori u Zaječaru: Neka se spreme Dinkić, Đilas i Đokić

Bor, 24. jun

Autor: M.I.-M.M.

Iako SNS u Zaječaru nije izvojevao veliku pobedu, a ni pirovu, ostaje istina da je URS dotučen, a Boško Ničić je, nakon 9 (devet) godina vladavine, doživeo bolan poraz. Tih 9 godina Ničić je stvarao svoju malu, a pokušavao je i veću, kneževinu i borio se svim snagama da zadrži fotelju. Ne zbog toga da bi pokazao Saši Mirkoviću kako je jači i nedodirljiviji, nego kako bi opstao uprkos svemu, pa i raskinutoj, istina u blažoj formi, ljubavi sa socijalistima. SPS je blagovremeno uvideo da će Ničić zajedno sa Dinkićem postati gubitnik i da mu vreme polako prolazi. Zalazak političke karijere za Nićića, moguće je i oca URS, Dinkića, nije daleko i to su vispreni i uvek odlično obavešteni (kako i ne bi kad im je lider na najuticijanim mestima u državi) socijalisti pravovremeno shvatili i reagovali na najbolji način. Nisu se previše eksponirali, radili su tiho i gotovo neprimetno, što je urodilo plodom. Sad je pitanje – hoće li lasno krenuti u zagrljaj sa naprednjacima? Oni će, kao i do sada, pokušati da iz te, već najavljene, koalicije izvuku što više mogu, pa čak i mesto gradonačelnika. Natezanja oko mesta u vlasti biće sigurno, a da li će im se pretiti novom kolacijim sa URS i LDP, još se ne može pouzdano tvrditi. Doduše, u SPS postoji i krilo koje je protiv Mirkovićevih naprednjaka. Ne zaboravimo da je u Boljevcu dr Marjanović, prvi čovek Opštine, u ursovoj opciji, i to se ne može poreći ma koliko on i njegovi prijatelji to, pokatakd i nevešto, osporavali ili se pravili da „nisu odavde“. A to što možda njima i još nekima smeta Mirkovićeva kandidatura za gradonačelnika, samo je nekreativan izgovor kako bi se u novoj vlasti zadobile bolje pozicije. Ivica Dačić neće se odvojiti od naprednjaka a prikloniti Čedinim liberalima tek tako. Pa, valjda, bliži mu je i Dinkić u aktuelnoj vladi nego Čeda Jovanović i njegova kritika svega postojećeg u sadašanjoj vlasti na vrhu.

Dakle, u Zaječaru biće nove koalicije naprednjaci-socijalisti, naprednjaci će dati gradonačelnika, ali će i socijalisti dobiti zavidan deo kolača. Drugačije i neće moći.

Na drugoj strani, koliko će zaječarski izbori uticati na promenu vlasti u susednim opštinama Timočkog regiona? Sigurno je da hoće, pitanje je koliko brzo. Prvi na udaru je Knjaževac, gde drugi Dinkićev Knjaz, Milan Đokić, ni po koju cenu ne želi da se odrekne DS u lokalnoj vlasti. Po Branku Ružiću reč je o lokalnim i ličnim interesima. SPS i posebno SNS u Knjaževcu već su na izmaku snage u borbi sa Đokićevim ursovcima koji ne posustaju u navodnim promenama „koje život znače“ i sklanjanju svih iz drugog tabora. U Boru se URS, ceo Odbor, preko noći preobukao i postao SNS na opšte zaprepašćenje – i Borana. Blagoje Spaskovski je još jednaput pokazao da je tamo gde je i glavna vlast, pa koštalo šta koštalo. Čak i nekih etičkih normi. Neće dugo potrajati pa će se videti da li je njegova još jedna ujdurma poslužila za „jednokratnu upotrebu“. Najava A. Vučića da će posle Vidovdana rekonstruisati vladu, što će reći da u njoj neće biti ni prvog zaštitinika borskih ursovaca ili naprednjaka, ministra Bačevića, ni malo nije za potcenjivanje. Jer, Dinkić gubi glavno uporište svoje partije, Timočku krajinu, nenadano je otišao Ničić Boško, sprema se Đokić, dr Marjanović iz Boljevca i nije bio važan oslonac, u Boru je izblamiran od strane najpoverljivijeg mu čoveka Spaskovskog, tako da više nema kud. Verko iz Kragujevca neće postati neverko kao ovi u Boru, ali i tome će, na ovaj ili onaj način, prohujati s vihorom. Naprednjaci napreduju, spremaju se za rekonstrukciju vlade, a mogući su, još kako, i vanredni izbori. DS je u Zaječaru potučen do nogu, DSS nije ostvario cenzus, radikali, shvaćeni da su za Ničića, otišli su u istoriju. Po svemu sudeći, na redu je i snažniji obračun sa Đilasovim demokratama u Majdanepku, Knjaževcu, Kladovu, Sokobanji. Na istoku Srbije, nešto novo. I očekivano!

Оставите одговор