Institucije nezakonito naplaćuju takse građanima i privredi

Bor, Beograd, 10. jul

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Više institucija u Srbiji u poslednja tri meseca nezakonito naplaćuje takse građanima i privredi s obzirom na to da nemaju saglasnost Ministarstva finansija i privrede za nove iznose koje su morale da utvrde do 31. marta u skladu sa pravilnikom za obračun visine taksi. Među tim institucijama su Uprava carina, Uprava za veterinu, Republički geodetski zavod, Komisija za zaštitu konkurencije i Republička radiodifuzna agencija, ali bi na listi moglo da bude i drugih organa koji nisu bili obuhvaćeni analizom NALED-a.

Nakon usvajanja seta finansijskih zakona prošle jeseni, Vlada je u februaru ove godine usvojila i pravilnik kojim je obavezala institucije da utvrde nove iznose taksi, ali tako da odražavaju realnu cenu u odnosu na pruženu uslugu i za to propisala formulu. Pored toga, izmenom Zakona o budžetskom sistemu uvedena je obaveza da nakon usklađivanja iznosa taksi zatraže odobrenje Ministarstva finansija i privrede pre nego što mogu da nastave da ih naplaćuju.Međutim, u tom ministarstvu NALED je dobio informaciju da nijedna od pet institucija, za koje smo tražili podatak da li su pribavile saglasnost, nije ispunila zakonsku obavezu. Inače, obaveza dobijanja saglasnosti važi za institucije kod kojih visina taksi nije utvrđena zakonom.

Nezakonita naplata taksi i pitanje odgovornosti za neispunjavanje obaveza biće tema konferencije za novinare koju NALED organizuje 12. jula od 10 časova u beogradskom Medija centru i na kojoj će predstaviti Izveštaj o stanju regulatorne reforme za drugi kvartal ove godine. Glavna tema izveštaja biće analiza efekata izmena poreza na dohodak građana, imovinu, dobit preduzeća, akciza, kao i Zakona o poreskom postupku i administraciji.Pored toga, na konferenciji će biti predstavljeno novo istraživanje stavova privrede o poslovnom okruženju, njihova očekivanja za naredni period, kao i ocene koje daju institucijama. Istraživanje je sproveo Ipsos stratedžik marketing.  Teme novog Kvartalnog izveštaja NALED-a su i neophodne izmene Zakona o radu, usvajanje jedinstvenog zakona o naknadama, kao i zastoj u reformi procedura za izdavanje građevinskih dozvola.

Share

Ostavite odgovor