OFK BOR : PREDSEDNIK UMESTO OSTAVKE „PODNEO“ – SAOPŠTENJE!

13.jul.Bor

zasajt1 zasajt2 zasajt3 zasajt4 zasajt5 zasajt6

Juče su na stadionu OFK Bor,  pred zaključanim klupskim prostorijama, izjave za medije dali smenjeni trener prvog tima Rajko Mitić i sportski direktor kluba Dejan Stanković.

Trener  Rajko Mitić: „ Ja sam trener i nisam se bavio igrama koje se dešavaju van terena. Pre dve godine u klubu sam zatekao sedam igrača u koje niko nije verovao. Posle velike i dobre selekcije i dobrim radom na terenu napravili smo  mladu i perspektivnu ekipu koja je iz godine u godinu počela da niže dobre rezultate za koje dobijamo pohvale od fudbalske javnosti i stručnjaka za postignute rezultate i za ponašanje na terenu. Iza toga stoji veliki rad, posvećenost poslu i pošten odnos prema klubu. Ja sam ponosan na ove mlade igrače koji rade dobru stvar i koji su perspektiva ovog kluba i ovog grada, i želim da samo kvalitetnim radom mogu da nastave tim putem. Mi imamo obavezu da naše mlade igrače sačuvamo, njihov kvalitet i njihove karijere od igara koje se dešavaju van terena.“

Dejan Stanković, sportski direktor Ofk Bor: „ Okupili smo se ovde da bismo kompletnu borsku fudbalsku javnost upoznali sa dešavanjima u klubu. I pošto svakog smemo da pogledamo u oči rešili smo se na ovaj potez, a ne na neko drugo dopisivanje sa medijima. Ovaj klub dogodine slavi 95 godina postojanja, i o njemu ne može da odlučuje jedan čovek, već Upravni odbor i Skupština kluba kojih u ovom trenutku, naravno, nema. Mislim da se ovime čime se bavi Milinko Živković baca ljaga na naš rad,uspeh i na naše uspešne karijere. U panici i na silu pokušava da iz kluba izbaci poštene i vredne ljude, a da na njihova mesta dovede nepoštene i nesposobne, i ostale koji su bili u istoj garnituri sa nama. Ofk Bor je naša kuća, i naša je obaveza da klub čuvamo i da deci omogućimo prave uslove za rad i za poštenu borbu na terenu. Samo želimo da se pred očima javnosti održi Skupština na kojoj će se izabrati novi Upravni odbor i novi predsednik kluba koji će za svoje rezultate sve to podnositi Skupštini kluba. Još jedna stvar kakav je čovek predsednik Milinko Živković govori o tome da pokušava da ostavi bez posla našeg trenera Rajka Mitića , čija je supruga u osmom mesecu trudnoće. A zaključana vrata kluba, drugi dan zaredom, još su jedan dokaz njihove bahatosti.“

Ova saopštenja su odgovor na odluku predsednika OFK Bor  Milinka Živkovića da smeni kompletnu Upravu kluba. Smenjeni su : Isa Jašarević (komesar za bezbednost), Nebojša Jovanović – Grica (tehnički sekretar kluba), Buca Poledica (generalni sekretar), Dejan Stanković(sportski direktor) i trener Rajko Mitić.

U obrazloženju  odluke Živković je naveo : „ Odluka je doneta da bi se spasila čast i moralno je da se posle ovakvih propusta kazni uprava davanjem ostavki svih nadležnih u klubu ne ulazeći u detalje ko je manje ili više kriv za nastalu situaciju. Odluka je u interesu kluba a ne pojedinca.“

Interesantno je da se predsednik kluba i narodni poslanik jedino nije zapitao da li u celoj ovoj situaciji postoji makar i delić njegove krivice i odgovornosti, pa da i on spasi svoju čast i podnese ostavku iz moralnih razloga. Predsednik je još u svom saopštenju obavestio javnost da će mu privremeno u vođenju kluba pomagati Zoran Kušljagić – Kušlja za koga Živković kaže da je „veliki zaljubljenik u fudbal i prijatelj kluba.“ Kako smo u međuvremenu saznali za trenera je postavljen Hajrudin Rovčanin, bivši fudbaler Bora.

Da bi svim ljubiteljima fudbala , a i ostalim čitaocima bilo jasnije zašto je došlo do svega ovoga daćemo malu retrospektivu događaja. Ofk Bor je posle prvog dela sezone i odigranih 15 utakmica bio na desetom mestu na tabeli Pomoravsko-timočke zone sa osvojenim 21 bodom. U prolećnom delu sezone ekipa Bora je bila najuspešniji tim , zabeležila je 12 pobeda i samo 3 poraza (dva očekivana protiv Timočanina u Knjaževcu i Jedinstva u Paraćinu i jedan neočekivan u Aleksandrovcu od Župe).Sa prolećnih 36 bodova (ukupno 57) , Bor je zauzeo drugo mesto i izborio igranje baraža sa Slogom iz Leskovca (drugoplasirani iz Niške zone) za plasman u Srpsku ligu –Istok. Ali, tada , kao „grom iz vedra neba“, stiže informacija da je na utakmici poslednjeg tridesetog kola protiv Bošnjana za borsku ekipu nastupio igrač Mašić Dejan, koji nije imao pravo nastupa zbog parnih žutih kartona u 27. i  28. kolu. Rukovodstvo OFK Bor imalo je izbor da ovaj igrač pauzira u 29. kolu protiv Kablova u Zaječaru ili u poslednjem kolu protiv već pomenute ekipe Bošnjana, koja je bila odavno otpisana i znalo se da sigurno ispada u niži rang jer je u toku cele sezone osvojila samo 19 bodova i zauzela pretposlednje mesto ispred Pepeljevca koji je sezonu završio sa svih 30 poraza i 0 bodova. Protiv ovako slabe ekipe , Bor sigurno nije morao da nastupi u najačem sastavu iako mu je bila potrebna pobeda u toj utakmici uz uslov da Đerdap iz Kladova ne pobedi u Obrežu protiv Juhora. I sve se i odigralo kako su fudbaleri i navijaći Bora i priželjkivali. Bor je pobedio 3:0. Juhor je savladao Đerdap sa 2:0, a Timočanin je bio ubedljiv protiv Kablova (6:1) i zasluženo osvojio titulu i direktno se plasirao u viši rang. Međutim , posle ovog propusta , utakmica u Boru je registrovana sa 3:0 za Bošnjane , Boru su oduzeti bodovi i u baraž je otišla ekipa Đerdapa koja je u dve utakmice bila bolja od Sloge i izborila plasman u Srpsku ligu.

Epilog svega je da će Bor i sledeće sezone igrati u zoni u koju se u međuvremenu plasirao i drugi borski tim Rudar kao pobednik Okružne lige. Ko je stvarno kriv što je došlo do ovoga , verovatno, nikada nećemo saznati. Dali je nekome smetalo da borska publika koja je tek počela da se vraća na stadion (protiv Đerdapa je bilo više od 1000 gledalaca) sledeće sezone gleda malo kvalitetnije utakmice ili se sve dogodilo slučajno , ali jedno je sigurno – ovakvim razvojem događaja najviše gube mladi borski fudbaleri i navijači, a političari i razni mešetari uvek će ostati po strani, mada su oni prvi i glavni za podnošenje računa. U ovom slučaju, Milinko Živković morao bi da snosi, ne političke, posledice.

Share

Ostavite odgovor