Borska zelena pijaca i piljare najskuplji u Srbiji !

16.jul.Bor

Autor:B.F.

zasajt1 zasajt2 zasajt3 zasajt4 zasajt5

            Ne treba biti puno obavešten i znati da su osnovne životne namirnice u Boru najskuplje u Srbiji ili su među najskupljim. Dovoljno je da posetite piljare ili gradsku zelenu piacu i sve će biti „kao na dlanu“.  Preprodavci i gazde piljara ( nema ih puno, jedan je izvesni Pomoravac koji drži velike pilajare u Samačkom hotelu, u NGC i još ponegde) drže aposlutni monopol. Oni –očigledno je – mnogo ne mare ni o higijeni, tek poštovanju kupaca. Radnici se toliko često menjaju da ih i gazda teško prepoznaje! U piljarama se prodaje sve i svašta, pa više i nisu piljare, nego najobičnije prodavnice mešovite robe. Cene su menjaju i tri puta dnevno, pa tako kilogram paradajza košta od 40 ujutru do 80 dinara uveče u vreme dok je zatvorena zelena pijaca. I dok se taj isti paradajz u Beogradu ili Novom Sadu prodaje po 30 dinara, u Boru je dva i dva i po puta skuplji, 70, 80 dinara, zavisno od doba dana i vremenskih prilika. Slobodno formiranje cena i ostale robe dozovljava da se marže dignu do neba, i do 100, 150 odsto. U poređenju sa naprednim evropskim zemljama to je neuobičajeno velika, nezamisliva marža od koje se novokomponovani trgovci (bukvalno) bogate preko noći. Tako se događa da je i u preksupom „Maksiju“ ( u istoj trgovini u susednom Zaječaru mnogo toga je jefitnije 20,30 posto) može da se kupi jefitnije povrće nego na borskoj, jedinoj pijaci. Gde je ovde država? Gde su inspekcijske službe, gde je kontrola, može li se obuzdati divljanje cena i monopola? Sve su to pitanja koja iziskuju korenite promene ne samo u lokalnoj, nego i državnoj vlasti. Narod se „čerupa“, potkrada, potcenjuje, maltretira! Kako su to zapadnjaci rešili i regulisali, pa ajmo i mi u tom pravcu. Sramota je da radnički Bor, uprkos većim platama u RTB, plaća kilogram paradajza u sred leta 80 , a u glavnom gradu, gde su zarade i znatno veće, taj isti proizvod je, ako ne i kvalitetniji, samo 25, 30, u krajnjem slučaju, 35 dinara. Gledmao TV i sve vidimo, ne moramo ništa da prepričavamo. Neko se u toj zbrci opasno bogati, neko strada, a grad Bor dobija cene koje ne zaslužuje i koje opstaju samo zahvaljujući još korektnim platama u RTB.

            Kada je kupac na zelenoj pijaci prokomentarisao skupoću dobio je drzak odgovor  preprodavca: „Ako vam je jefinije u Beogradu, idite u Beograd“. A ko mu je ako nije taj isti kupac iz grada Bora, radnik u Boru, omogućio da ovde prodaje i da se bogati i na račun  sirotinje – Bor ima i 6.000 nezaposlenih.

            ZATO, gospodo odgovorni u loklanioj i državnoj vlasti, poradite malo više po trgovinama, uvedite red, naterajte inspektore, i ne smao njih, da se više preznoje ovog leta na terenu, a manje u nekim drugim  objektima ili kancelarijama. Malo se vidi rad tih službi, u javnosti nema ni po dobru ni po lošem. Poznato nam je da inspekcijske službe u opštinskoj upravi u Boru cele TRI godine nemaju šefa. Na novoj vlasti, na čelu sa SNS, jeste i to debela obaveza .Inspekcija mora maksimalno da se okrene svom poslu i da zarađuje od učinka. A inspektorima trebalo bi da pomognu i ostali merodavni, pa čak i policija. U suprotnom, i oni će biti pod sumnjom za korupcijonaško ponašanje, jer kako drugačije razumeti haos u cenama i ponašanju trgovaca i posebno preprodavaca. A svima njima ova Opština i ovaj grad dali su prostor i dozvole za rad i – (ne) zakonito bogaćenje ili, u njamanju ruku, činjenje svakojakih malverzacija i smutnji. Vlast je dužna da građanima omogući pristojne i regularne cene bar životnih namirnica, pa ako je izlaz u dovođenju „InterIneksa“ ili „Tekijanke“, i ne samo njih, onda neka se to i učini, i neka se nakon toga uvede najprofesionalnija kontrola nadležnih.

            Danas je hrana, najpre ona na pijacama i u kobojagi piljarama, a onda i u marketima u Boru, nasjkuplja u Srbiji. Ma ko to proverovao neće dobtiti drugačiju potvrdu.

Share

Ostavite odgovor