Bor je potresla još jedna ekološka bomba

19.jul.Bor

Autor:M.C

Sumpor dioksidzasajt6 zasajt7 zasajt8

Ekološka udruženja, građani i stručnjaci ne mogu da veruju koliko se olako prelazi preko mnogobrojnih, posebno ekoloških, problema u Boru

                 Nad Borom i okolinom, najviše mestima Brezonik i Krivelj, juče pre podne, nadvijo se ogroman oblak otrovnih gasova iz obližnjih dimnajka Topionice i rafinacije bakra preteći da uništi ne smao biljni i životinjski svet, nego i – ljude. Naš izveštač, na poziv predsednika Mesne zajednice Krivelja Milana Karabaševića vratio se s pola puta i završio na Trijažnom odeljenju borske blonice, gde mu je ukazana najhitnija pomoć bez koje bi, sigurno je – stradao!

                                Iz Udurženja građana  Ekloagneda 1935. saopštavaju da je ovo drugi put u ovoj godini da celokupni najotrovniji gasovi iz topionice odlaze u atmosferu jer, najverovatbije zbog havarije, ne radi Fabrika sumporne kisline koja mora da  apsorbuje sve  gasove ( dve stare fabrike sumpone ksiline su srušene). Emisije gasova juče su padale na centar grada i okolinu njamanje dva do tri sata. Štaviše, s proleća ove goidne Sumporna nije radila 14 dana. Juče je, na primer, Merna stanica u centru Bora, u gradskom parku, registrovala 13,5 puta veće zagađenje vazduha od zakonom dozvoljenog ( pogledaj grafikon državne Agencije za zaštitu životne sredine). Ovakav proces proizvodnje u borskoj metalurgiji bio je i pre sto i više godina.

                -Okupljamo narod u naselju Brezonik da protestvuje, mada ni to ne pomaže. Otrovi iz metalurgije uništili su nam pčelinjake, voće, povrće, svi usevi su “ranjeni”. Ne znamo kuda da idemo i kako da se odbranimo od opasnog dima. To traje decenijama. Samo Bogu se još nismo žalili. Merna stanica odavno ne radi, sujmnjamo da se pokvarila jer ne može da izmeri stravičnu koncentraciju otrova-ističe Milan Karabašević, predsednik MZ Brezonika.

                Milan Dragić je doašo na kraći odmor iz Francuske gde godinama radi.

                -Krenuo sam iz Bora u moj Krivelj. Stao sma kod starog rudarskog kopa. Ne vidi se puit od gustog zetrovanog dima. Ljudi, ovo je katastrogfa-rekao je krsteći se Dragić.

                Slaviša Karabašević, predsednik “Ekoagende 1935”, uputiio je danas zahetev ministarki Zorani Mihajlović i republičkom inspektoru za zaštitu životne sredine Dušanu Kukolju da najenergičnije preduzmu mere i ne dozvole topljenje sirovina bez uključenja u ceo proces Fabrike sumoprne kisline i da se najoštrije kazne rukovodioci koji ne poštuju Akcioni ekološki plan i aktuelne ekološke zakone. On je podsetio da se sada koncentrati bakarne rude u Boru tope kao i 1904. godine u početku proizvodnje bakra.

                U zahtevu ministarki Mihajlović doslovno piše:

                „Obraćamo se naročito Vama Zorani Mihajlović  ministru    za zaštitu životne sredine, pa preduzmite ono što je u Vašoj nadležnosti da se poštuje zakon  i Akcioni plan za  smanjenje zagađenja, i osposobi  merna stanica u Brezoniku i da se  nadležni u RTB-u pridržavaju propisa u onoj meri u kojoj mi verujemo u Vas, i budete garant sprovođenja Akcionog plana“.

                Ministarka je danas dobila još jedan zahtev iz MZ Brezonik u kome se najhitnije traži da se deca i ostali građani ovog dela Bora podvrgbnu strogim lekaraskim pregledima i analizama „kako bi se ustanovila koncentracija raznih štetnih elemenata u organizmu ljudi“. Isto kao što je urađeno u Zajači kod Loznice.

                Desetog jula direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović naredio je da se obustavi proizvodnja u topioničkim pogonima jer meteorolozi previđaju čatiri dana loše vreme koje direktno utiče na koncentraciju otrvnih dimova na grad. To je oduševilo građane iako se desilo posle ko zna koliko decenija. Ipak, juče ( 18. juli, mada je i prethodnih dana, ne računajući četvorodnevnu pauzu, bilo opasno), dim je ispuštan bez uključenja Fabrike suimporne kisline, što je, upozorili su ekolozi, ravno – ekološkoj katastrofi nesagledivih razmera. Jer, dokazano je da u topioničkim gasovima ima i kancerogenih elemenata.

                Sindiakti u RTB nedavno su javno izneli sumnju da se od 27. marta, u manjoj količini, u borskoj topionici prerađuju i koncentrati iz rundika zlata “Čoka Marin” kod Majdanpeka koji je poznat po sadržaju najotrovnijih elemenata. Zato je menadžement RTB, još pre godinu i više, saopštio da će se sirovine iz tog rundika prerađivati u Kazahstanu. Lično smo imali uvid u dokument kojim se nalaže početak eksploatacije u “Čoka Marinu” s potpisom Branislava Tomića, direktora Rudnika bakra Majdanpek. Pre nedelju dana obavešteni smo da je grupa seljaka iz reona rudnika zlata došla u Majdanpek sa pritužbom da im je, zbog rudarskih bušenja, reka zamućena i zatrovana. Koncentrati rude iz “Čoka Marina” najverovatnije se mešaju sa kvalitetnijom sirovinom iz rundika “Krivelj” i tope se u dotrajaloj borskoj topionici. RTB Bor dužan je zbog toga, slažu se ekolozi, da izda konkretno saopštenje javnosti, jer reč je o zdarvlju naroda.

                U Boru se aposlutno svako pita i zašto su još od aprila zaustavljeni radovi na gradnji nove, savremene topionice i Fabrike sumprone kiseline? Zvanično, još nisu obezbeđeni projekti i ostala dokumentacija, pa i građevinske dozvole. Za to su navodno krive neke strarne firme, što je nemoguće. Posledice tog zastoja su i materijane i nematerijlne. Menadžment RTB  proračuno je da se zbog toga već izgubilo više desetina miliona dolara. Ekološki momenat je posebna priča. Niko  nije odgovarao, niti je, uprkos mnogbrojnim zahtevima i molbama, odlučno reagovano. Ministrka Mihajlović, kao i Vlada Srbije, stalno se upozoravaju na ogromne štete koje dolaze od aktuelnog menadžementa RTB-a. I tu se sve završava-podsećaju u borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju.

                Ministarka Mihajlović u jednom dvenom listu danas je ocenjivana da li je zrela da ostane u Vladi ili ne, pa su se poznati stručnjaci i javni radnici izjasnili da joj je prva od dve zamerke – zapostavljanje problema zaštite životne sredine. Treba li  ministarka da se zamisli nad tom istinom i da li vapaji iz Bora opšte dosežu do nje i njene intelegiencije, samo je jedno u nizu urgentnih pitanja.

Direktor RTB u Belorusiji?

                Kada smo upitali odgovorne iz Ekoagende zašto ne pozovu direktore RTB-a i Topionice i rafinacije (TIR) i pokažu im koliko su krivi za još jednu ekološku katastrofu, dobili smo odgovor:

                -Zvali smo i dobili objašnjenje da je direktor TIR Todorović juče bio na suđenju u Zaječaru zbog prijava za ekološke propuste, a da je direktor RTB Blagoje Spaskovski na putu u Belorusiji. Priča se da Spaskovski tamo,  moguće je i sa minsitrom rudarstva Bačevićem ( pretpostavlja se da je on taj koji čuva vrh RTB od odgovornosti) ugovara novu mehanizaciju za rudnike. To što se na Skupštini Srbije RTB proziva za razne malverzacije kao da se nikopg ne tiče i kao da nećemo već sutra izaći iz restruktuiranja i ostati bez dosadašnje ogromne podrške države koja će se suočiti i sa vraćanjem našeg duga većeg od milijardu evra.

Svaka čast lekarima

                U Trijažnom odeljnju borske bolnice dr Ivica Milošević sa osobljem imao je juče mnogo posla. Dolazili su i grđani pogođeni i naletima zatrovanog vazduha. Doktor i ekipa, lično smo se uverili, izuzetno odgovorno su radil svoj posao i zaista zaslužuju svaku pohvalu. Još kad bi ovo pročitali njihovi pretpostavljeni…

Iz Skupštine Srbije interesuju se za “borski dim”

                Iz Skupštine Srbije, od jednog odgovornog funkcionera, dobili smo sinoć poziv da mu pripremimo dokumentaciju kako bi preduzeo odgovarajuće korake i upoznao našu i svetsku javnost sa trovanjem građana u Boru i okolini. Verujemo da je Medija centar Bor, nažalost usamljen od lokalnih medija u ovoj izuzetno važnoj, životnioj ekološkoj priči, doprineo tom interesovanjju.

 

Share

Ostavite odgovor