Ministarku ekologije Zoranu Mihajlović jutros u Boru dočekali oblaci zatrovanog topioničkog dima

Bor, 25. jul

Autor: M.C.

Snimljeno jutros u 9 sati
Snimljeno jutros u 9 sati

Topionicki dimMihajlovic Infante Zlot 5

Zorana Mihajlović, ministar za energetiku i zaštitu životne sredine Srbije jutros je, iznenada bar za novinare, stigla u RTB Bor , a sa njom „prikrao“ se i ogroman oblak topioničkog zatrovanog dima. Centar Bora i okolina bili su pod već uobičajenom jutarnjom, a često i kasnijom, opsadom zagađenog industrijskog vazduha. Ljudi koji su se zadesili na Zelenoj pijaci i užem centra stavljali su maramice na usta ili trčali u prvu zatvorenu prostoriju spašavajući se pod naletima otrovnih gasova. Nije prošlo dugo, čim je ministarka došla, dim je iščezao, a atmosfera u vazduhu postala je podnošljiva, već oko deset sati moglo je nesmetano da se diše.

Nezvanično saznajemo, da ministarka nije u Bor došla zbog svakodnevnih prozivki da ne radi dovoljno na otklanjanju ekoloških problema, posebno u Boru, „najcrnjoj ekološkoj tački Evrope“, nego  zbog ulaganja velikih svetskih kompanija u rudarstvo i metalurgiju (nastavak gradnje nove topionice). Moguće je da je to i prvi dobar znak da će ona uskoro preuzeti i resor rudarstva od dr Bačevića koji se ne može pohvaliti da je bilo šta korisno i odlučno uradio ili pomogao Boru i Boranima. Naprotiv, njegova izjava od pre više meseci prilikom posete RTB-u da je on za dva sata boravka „ustanovio da u  RTB nema kriminala“ zabrinula je svakog dobronamernog građanina, pogotovu stručnjake i poznavaoce prilika.

Hoće li u RTB izdati bar zvanično saopštenje o poseti ministarke Mihajlović ili će informisati „samo svoje novinare“, videćemo i čuti do kraja ovog dana. Jer, ministarka bi baš u Boru, u svojstvu potpredsednika SNS, mogla da odgovori i na pitanje – šta će biti sa restruktuiranjem Vlade i mogućim novim izborima. Ne treba zaboraviti da se danas u Zaječaru pravi nova vlast i da će liderka SNS verovatno skoknuti i do tog grada, kako je uostalom učinila i u vreme nedavne izborne kampanje.

Share

Ostavite odgovor