Verovali ili ne: U Boru se desilo zagađenje vazduha za Ginisa baš u vreme posete ministarke zaštite životne sredine

Bor, 29. jul

dim

Zagađenje  za Ginisa ili najveći ekološki akcident u Boru izazvan je topioničkim dimom 25.07.2013.godine  kada je izmereno najveće  decenijsko ekološko zagađenje u prosečnij satnoj vrednosti sumpordioksida  od 8.476 mikrigrama po metru kubnom vazduha u trenutku kada je  ministarka  Zorana Mihajlović boravila u Boru, naveo nas je na pomisao da će možda taj ekološki akcident i štetno dejstvo na ljude i biljni i životinjski svet uticati na ministarku da utiče da Vlada  Srbije iznađe finansijska sredstva  za brži završetak započetih radova u topionici i  za novu Fabriku sumporne kiseline. Mada sumnjamo da je  moguće da na taj način neko vrši indirektno pritisak na Vladu, republički inspektor za zaštitu životne sredine je naložio da se privremeno zaustavi rad topionice zbog poštovanja Akcionog plana za smanjenje zagađenja.

Međutim,  dovoljno je bilo da se ministarka vrati u Beograd pa da ponovo 28.07.2013.godine ceo grad i oklolina budu prekriveni  štetnim i kancerogenim topioničkim dimom. Veliki broj građana je  u ranim jutarnjim časovima zvao Ekološki savez zbog velikog ekološkog zagađenja samog grada, ali i okoline.U udaljenom  Krivelju  merna stanica je pokazala preko osam puta veće  satno prosečno zagađenje od  maksimalnog zakonom dozvoljenog. Meštani Brezonika i Krivelja zahtevaju zbor građana  i  pozivaju ministarku ili nekog iz ministarstva  energetike, razvoja i zaštite životne sredine da prisustvuje zboru građana  i lično čuju probleme ovih ljudi.

U više navrata obratili  smo serukovodstvu TIR-a i RTB-a sa zahtevom da zbog prevelikih i učestalih aerozagađenja iz topiničkih  dimnjaka, topioničkih agregata   i Fabrike  za proizvodnju sumporne kiseline zbog kojih  su stradale  poljoprivredne kulture i pčele i pri čemu je narušeno zdravlje građana,  poštujete u potpunosti Akcioni plan za smanjenje zagađenja iz topioničkih agregata. Iz tih agregata se ispušta dim koji čine primese sumpordioksida , suportrioksida,  pare jedinjenja i čestice kancerogenih elemenata arsena, nikla, kadmijuma, olova ,bakra, žive, cinka i skoro celog periodnog sistema elemenata. Potpisali ste  i obavezu servisiranja mernih stanica, ali u Brezoniku  merna stanica još ne registruje vrednosti sumpordioksida. Onemogućili iste izlazak Komisije za procenu štete na nastradalim pčelinjacima. Povrh svega, pojedini delovi Brezonika i Krivelja ostaju bez vode na plus 35 stepeni, zbog povećane potrebe industrije za vodom, te je nemoguće ublažiti posledice dima na biljke zalivanjem, jer vode nema ni za osnovne potrebe.

Na osnovu višegodišnjih merenja aerozagađenja  vazduha iz topioničkih agregata ovlaščenih institucija   i upoređenja rezultata , zagađenja su  učestalija i koncentrovanija od kada je ovaj menadžemnt.  Činjenica je da je najteže sa vama ostvariti komunikaciju po ovom pitanju jer nas rukovodstvo ignoriše, u prvom redu najodgovorniji direktori. I u ranijem periodu je bilo ekoloških akcidenata, ali su bivši direktori TIR-a i RTB-a imali više razumezanja  i bolju saradnju  sa nama i meštanima najzagađenijeg naselja u Evropi i svojim delima pokazivali veću društvenu odgovornost. U cilju zaštite zdravlja i intersa meštana Brezonika ( naročito dece i penzionera koji su najosetljivija populacija), zaštite životne sredine, upučujemo vam ovaj dopis u nameri da dosledno poštujete Akcioni plan i ostvarite saradnju sa nama jer nam Vi ugrožavate osnovna egzistencijalna prava definisana Ustavom i zakonima Srbije.

Odbor ekološkog saveza Ekoagenda 7/1935 za Brezonik,

predsednik, Slaviša Karabašević

Dostavljeno: ministarki energetike,  razvoja i zaštite životne  sredine, Zorani Mihajlović i direktoru RTB-a Bor, Blagoju Spaskovskom

Share

Ostavite odgovor