Ko to tamo tuguje za Dinkićima, Ničićima, Đokićima…

Bor, 31.07.2013.

Objavljeno: Bor, 17. jul

Autori: S. Todorović, F. Branković

Премијер Ивица Дачић обавестио јавност да Влада наставља рад без Уједињених региона Србије.

Млађан Динкић и Уједињени региони Србије више нису део владајуће коалиције, саопштио je премијер Ивица Дачић.

„Предлажем да Млађан Динкић не буде више министар финансија и економије“, рекао премијер Дачић наводећи као разлог за то лошу ситуацију у економији.

Према његовим речима, предлегао је да Динкић остане у Влади и да предложи ресор који ће да води.

Међутим, како је рекао премијер, Динкић је одговорио да је то могуће једино ако би он био потпредседник Владе задужен за инвестиције и министар саобраћаја, телекомуникација и информатичког друштва, као и да руководи Агенцијом за промоцију извоза.

Иако је Динкић одустао од неких захтева, Дачић сматра да је овакав предлог неприхватљив.

„Предлажм да Влада настави да ради без Млађана Динкића, не могу да прихватим да се поново прави суперминистарство“, навео је премијер и захвалио Динкићу и УРС-у на „коректној сарадњи“. id

„Морам да кажем да је Александар Вучић присуствовао свим састанцима, био веома коректан и изражавао спремност да се нађе најбоље решење са жељом да се Динкићу понуди део онога што по коалиционом споразуму припада Српској напредној странци“, рекао је премијер.

Додао је да није желео да понижава Уједињене регионе Србије предлогом да та странка остане у влади без свог лидера Млађана Динкића.

„Позивам СНС да наставимо да радимо још боље, иако нисмо имали потпуно исте ставове око реконструкције Владе. Уколико СНС то не прихвати, једина опција су избори или нека друга коалиција без СПС-а“, каже Дачић.

На почетку конференције Дачић се осврнуо на рад Владе у протеклих годину дана, рекавши да је Србија сада добра вест у свету. Дачић је рекао да је са одлуком упознао и председника Томислава Николића.

После обраћања медијима, Дачић ће се састати са председником Томиславом Николићем на Андрићевом венцу, а тема и тог разговора биће реконструкција.

Mladjan Dinkic pres2

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A-J0dtFFWwE

ДИНКИЋ: „ДАЧИЋ ВАС ЈЕ ЛАГАО, ИМАО САМ ПОДРШКУ ВУЧИЋА“

Bager nema točkove

Objavljeno: Bor, 17. jul

             Danas je u medijima objavljeno i to da će novu vlast u Zaječaru, najverovatnije, činiti SNS i URS uz podršku SPS-a, ostaće da „visi“ jedino LDP sa svoja tri odbronika. Od 50 odborničkih stolica, ta i takva vlast imala bi fanatastuičnih 47 mesta.  Znaju oni i ko će da bude novi gradonačelnik, pa se spominju dva imena: poslanik Zankov i načelnik Zaječarskog okruga Vladan Paunović. Nigde nema Saše Mirković ili nekog četvrtog, nema ni Boška Ničića, nema ni SPS kandidata. Kad bi se moglo oni bi, očigledno je, ursovce ponovo ugurali u vlast , jer tako se navodno održava stabilnost i sigurnost. Niko im ne bi mogao baš ništa. Onih trojica LDP-eovaca bili bi najmanja opozicija u istoriji grada i Opštine Zaječar, i služili bi samo za ukras proklamovanom demokratskom miljeu. Neko to voli toplo, nikako vruće, a što se tiče minulih izbornih kampanja i izbora sa ogromno utrošenom energijom i parama, kao da nije važno. Bolje je, misle oni, da bude po starom makar sto puta džabe krečili i nemilice se razbacivali voljom naroda. Nisu to usamljena mišljanja i nagađanja, još je more takvih i sličnih prognozera i agitatora čiji je jedini cilj da se ništa ne manje i da bude kao ranije kako bi se pojedinci i grupe do mile volje uljuljkivali u opšterm košmaru u kojem se smao oni snalaze. Čemu služe takve insinuacije uprkos saznanju da je takva kombinatorika nemoguća i da su izbori pokazali da je Dinkiću, Ničiću, Đokiću, pa i Blagoju Spaskovskom, odzvonilo i prošlo s vihorom nepovrata.

            Ne mora Saša Mirković da bude gradionačelnik, ima u SNS u Zaječaru još ambicioznih i kreativnih, zrelih i sposobnih da mogu zauzeti i to ne toliko ugodno mesto. Jer, ogormni dugovi i barlog u administraciji javnog sektora ne može se brzo očistiti, niti se prljavština može isprati slatkorečivošću i providnim obećanjima. Dinkiću i njegovim ekspertima nema više prostora ne smao u Boru, Zaječaru, Knjaževcu, nego i celoj Srbiji, pa i Kragujevcu u koga se kune muziklana družina. U Knjaževcu je malo falilo pa da poslednja sednica SO  ostane upamćena kao poslednja pod rukovocdstvom Milana Đokića i URS-a sa DS. U Zaječaru policija ima pune ruke posla sa papirima u gradskoj kući, nije ili neće biti bolje ni u „Srpskoj Venciji“ podno Stare planine. Borski dvojac Spaskovski-Živković gubi konce u gradu bakra, vratio im se i TV Insjader koji će zasigurno otrkiti mnoge tamne strane porotekle URS vladavine. SNS u gradu bakra, iako bez čelnika, u poslednjem trenutku se spašava od mešetarenja i, čini se, u Saši Vukadinoviću, aktuelnom predsedniku Opšptine i proverenom kadru SNS, dobija uglednog i stamenog, ozbiljnog i narodnog lidera. Korak po korak ulazi u svet politike i zamršenih gradskih komunalnih i ostalih nedaća pazeći da se ne istrčava i ne podlegne uticajima većma bivših voždova. Jedino tako, uz odabir proverenih saradnika i znalaca, može da opstane i učini i SNS i loklanu samoupravu odgovornim i kvalitetnijim društvenim činiocima nego što je do sada bilo. U toj priči nema Dinkića, niti će ga uskoro biti, i to je najbolje za Bor, mada tek pridošli šefovi loklanog URS-a Novović i Bućan nisu za potcenjivanje, naprotiv. Oni su dosledno ostali tamo gde su i bili, što im je pozitivna osobina i ukoliko budu staloženi i konstruktivni, ne brzopleti i neodmereni, moći će u doglednije vreme da vrate bar deo starog sjaja.

            SNS u Boru, i ne samo u Boru, moraće najhitnije da okrene list, postavi nove, sposbne i dokazane kadrove ( iz svoje partije ili izvan svakog političkog delanja) spremne na odricanja i danonoćni, planski i krativan rad. SPS danas i ovde nema boljeg partnera, demokratska opcija „Zajedno za Srbiju“ može da pripomogne, ali URS je naprednjacima zaista  bespotreban. U Zaječaru, pogotovu. Ursovska bahata i osiona  politika, primerice, dovela je Bor do toga da će još dugo grcati pod oblacima otrovnih gasova iz stare topionice i iznemoglo hramati pod stegom već dospelih kredita. Za neki mesec moraće da se otplaćuju krediti uzeti za novu metalurgiju a obećane proizvodnje iz tih pogona nema ni u tragovima. Pare su potrošene, država ne dozvoljava nova zaduženja, aktuelni dug je veći od milijardu evra… Jer, ovde je i maloj deci kristalno jasno da će nakon odlaska sadašnjeg menadžemnta RTB i „poglavara“ Spaskovskog – ostati pustoš na koju je bezbroj puta ukazivano Dinkiću, Kalanovićevoj, bivšem mistru Ćiriću…

            I u Zaječaru sa 3 milijarde zaduženom gradskom kasom, tek u Knjaževcu gde „naopaka vlast“ već opasno troši, ništa nije bolje. Zato nemojmo žaliti za bivšim Ničićima ( a vala i Dinkićima), jer od te rabote nema ama nikakve vajde. Neka „dela govore“, ali bez Ničića, dosta ih je bilo. Neka i ovi budu devet godina, ma i devet meseci, pa da ih vidimo, ako ne valjaju, izbori se ioanko dok malo najavljuju. Izbora ionako nikad previše!

Share

Ostavite odgovor