);
Breaking News

Bor: NOVA TOPIONICA STIŽE 28. maja 2015, a MI OSTAJEMO OVDE!

1.avgust.Bor

Autor: F. Branković

Spaskovski i Dinkic 1Mlađan DinkićSpaskovski i Dinkic 4Dimnjak RTB Borborski dimnjaciDimj Bor 2

            Prvi rok investitora i izvođača radova nove, savremene topionice bakra i Fabrike sumporne kiseline u Boru , zvanično je svojevremeno saopšteno javnosti, trebalo je da bude 1. novembar ove godine. Glavni protagonista i glasnogovornik u svim, najviše političkim izbornim kampanjama bio je Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor i, zavisno od potrebe, loklani predsednik G-17 -URS , ortodoksni navijač na predsedničkim izborima za Borisa Tadiića /DS/ i najzad, kad mu je došapnuto da Dinkićev brod tone, okoreli NAPREDNJAK ( presvlačenje obavljeno i bukvalno preko noći), sve sežući od izvornog socijalističkog ambijenta ( članska karta SPS broj 2). Isti taj gsopodin i drugar najmanje s pola Vlade, Spaskovski, najavljivao je u kasnijim istupanjima u raznim podaničkim mu medijima i kako će istorijski objekat ili čist vazduh nad Borom ogrejati napaćene građane ( suočene sa talasima otrovnih topioničkih gasova ceo jedan vek) do kraja ove, posle i s proleća iduće godine. Radovi stoje mesecima, u poslednje vreme nešto se gradi, ali je očigledno da je para ponestalo i da Energoprojekt i stranci neće džabe da se izlažu zatrovanoj radnoj sredini. Investicija se znanto uvećala od planirane, što je svima vidljivo sem, izgleda, nerekonstruisanoj Vladi. Ministarka  eneretike i zaštite životne sredine doživljava, na pragu generalne direkcije RTB, sudar sa oblacima najtežih otrovnih gasova i, neverovatno je, bar zvanično ne reaguje. Radovi i dalje o-haj kasne, nema ni potrebne dokumentacije, novi krediti ne stižu, rokovi završetka se, doduše nezvanično, prolongiraju.

            Prema našim pouzdanim a zvanično nepotvcđenim informacijama, NOVA TOPIONICA BIĆE ZAVRŠENA 28. maja 2015. To su izračunali Kanađani i treba im verovati. To su oni koji su navodno ostali da rade kada je nedavno Aleksandar Vučić posetio gradilište, mada je i to, kao i mnogo toga drugog, bila očigledna farsa domaćina. Graditelji su još od početka aprila napustili glavne poslove i danas se radi tek sa pola kapaciteta, ranije ni toliko.

            Po drugoj verziji, na šlemovima radnika piše 2016, to je brojka, kažu poznavaoci, koja označava godinu završetka radova. Jer, potrebno je najmanje godinu dana da se uhodaju postrojenja.

            U Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru blagovrmeno su upozoravali da ne treba verovati menadžmentu RTB-a, i da iz te kuhinje stižu prazna obećanja, ali i da će ceo projkekat koštati neuporedivo više nego što je planirano. Spominjana je i astronomska cifra od blizu pola milijarde dolara, mada se počelo sa trećinom tih para.

            I dok se brzinom puža gradi topionica od najživotnijeg značaja za ovaj narod, već postavljena oprema rđa, a, što je najgore, u januaru iduće godine /tako je blizu/ pristižu obaveze za plaćanje prvog kredita. Taj kredit trebalo je da se otplaćuje iz tekuće prozvodnje nastale u novoj topionici, ali to će biti samo sanak pusti. Nažalost, opet smo prevareni, obmanuti, izvrgnuti smehu, i ne samo mi, građani i javnost, nego i – država koja se klela u Mlađana Dinkića i njegov izbor (novembra 2008.) za generalnog direktora RTB Bor. Mlađa je tada slavopobednički ustoličio Blagoja Spaskovskog. I politčki mu dao na volju koliko mu em milo em drago. Gde su oni sad? Dinkić je izvan Vlade, videće se kako će proći  u vunenim vremenima koja dolaze. Spaksovksi se ućutao vireći kao mišić  iz naprednjačkog plasta. Njemu, priča se, spremaju novembarsko penzionisanje i to, valjda zbog zasluga, ponajviše političkih, URS-DS. Nikako SNS, jer on je njima već postao koleteralna napast kontraproduktivnog značaja.. Upoznavali su ga nadugačko i naširoko celih pet godina na kormilu RTB – a u restruktuiranju. Ipak, tog novembarskog predvečerja dogodiće se, možda u kafiću u jami, a možda i ne, neviđeno obeležavanje jedne važne i retko upamćene godišnjice. Moguće je da se veselje razlegne i pod krilima ptice feniks koja se i danas uprkos svim nedaćama neumorno okreće na Domu kulture podsećajući na vreme u kojem se gradilla –  i nije izgradila – najvažnija fabrika u Boru, a mirne duše i u Srbiji, možda i Evropi.Oni, veseljaci kojima „ne može niko ništa“ odlaze u pitomije, banjske i morske predele, a MI, mi ostajemo OVDE  u najvećoj ekološkoj crnoj rupi integrisane Evrope i šire. Kniga o toj slavnoj petogodišnjioci već se štampa. Mlađan Dinkić trebalo bi prvi da je pročita, jer je i te kako zaslužan i za taj, istoriski poduhvat borskih rudara i srpskih poreznika.

 

 

Share

One thought on “Bor: NOVA TOPIONICA STIŽE 28. maja 2015, a MI OSTAJEMO OVDE!”

  1. ne razumem zasto se toliko bavite spaskovskim?
    da l ce u penziju, da l ce u beograd, u vladu, koga je briga?
    ja bi najvise voleo da zavrsi tamo gde je takvima mesto – u zatvoru.
    ovde je jedino tacno da cemo postradati mi koji ostajemo ovde.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama