);
Breaking News

Ministarka Mihajlović u Brestovačkoj banji: Lično ću da nadgledam radove na gradilištu nove Topionice bakra!

Bor, 6. avgust

Povod: 6. avgust, Dana rudara u Boru…

Autor: B. Filipović

Mihajlovic Infante Zlot 3

Ogroman napor Ekoagende, sindikata Nezavisnost u RTB i Medija centra Bor da ministarka Zorana Mihajlović i odgovorni u Vladi Srbije progovore o ekološkoj katastrofi u Boru poslednjih meseci, čini se, urodili su plodom. Ministarka energetike i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović (tri puta zvanično posetila Bor poslednjih pet nedelja)  danas je, u sklopu proslave 6. avgusta, Dana rudara Srbije, na svečanosti u Brestovačkoj banji, izjavila „da će od ovog trnutka lično nadgledati radove na gradilištu nove topionice bakra“ i da neće doći sledećeg 6. avgusta u Bor ukoliko taj objekat ne bude na vreme završen, sredinom iduće godine.

Ona je, na taj način, blagoslovila dosadašnje propuste i bespotrebne troškove i uvećenje cena (reč je o desetina miliona evra po izjavama direktora RTB), ali i dala toliko potrebno ohrabrenje i nadu ovom narodu da se neće još dugo – iako je i godina dana nezamislivo nepodnošljiv period za ekološki uništen Bor i okolinu – s punom savešću odgovornih trovati topioničkim gasovima. Ministarka je smogla snage, i to u svečanom trenutku i uz „pratnju“ ministra rudarstva Milana Bačevića, da se oglasi i bilo šta kaže o ekološkim udarima u poslednje vreme. Topljenje bakarne rude kao u doba Rimljana, zaista je zasluživalo osudu, ali je i današnja reč resorne ministarke bila melem na ranu ugroženom biljnom i životinjskom svetu. Ljudima. Dosadašnji vapaji ne mogu tek tako da se zaborave, ali obećenje ministarke Mihajlović koja izuzetno dobro poznaje Bor i mnoge Borane – bez obzira na političke konotacije – dobro je došlo i zbog toga što se dotičnoj u Srbiji, pa i u Boru i Timočkoj krajini, i dalje puno veruje, mada odlaganje ozbiljne izjave o ekološkoj slici Bora nije joj bolja strana. Naprotiv!. Uskoro će o ovoj temi, kao i ekološkim akcidentima u Kostolcu, Obrenovcu i Pančevu, uz neizbežni napaćeni Bor, raspravljati i poslanici Skupštine Srbije. Ministarka to mora da zna, i sigirno je da će i pozicija i opozicija imati zamerke na njen dosadašnji doista nonšalantni prilaz zaštiti životne sredine. To što je ministar Bačević i danas hvalio RTB i sve oko te firme, nikoga ovde ne čudi, jer je to i u startu činio bez  obzira šta i kako mislili i druga strana. Recimo, ona najstručnija. U Boru odlično poznaju i Bačevića i Milinka Živkovića i Blagoja Spaskovskog. Ipak, nije ništa loše što se u svečanim prilikama hvalimo, grlimo i predviđamo bolji život Bačević je, pre dan,dva izjavio i da će cela Timočka krajina zahvaljujući ogormnim rezervama bakra i zlata procvetati. Bićemo, po njemu, druga Kalifornija. Kad  bi ova pretpostavka bila tačna i da nije povezana i sa politikom, dr Baćević bi trebalo, bar u ovim srpskim krajevima, da se slavi bar kao Nikola Tesla. Zaključimo: neka današnja borska obećanja i konstatacije oba ministra budu u sklopu one narodne: iz njihovih usta u Božije uši.

Na drugoj strani sveta, Blagoje Spaskovski, više puta obraćajući se svojoj radničkoj klasi povodom Dana rudara (ni jedanput se ne ču, kao što je red, novi direktor Rudnika bakra Bor, Vidoje  Adamović) izreče klasičnu uvredu na sve misleće u ovoj zemlji: „Kad sam bio mali u mom selu se govorili da samo zli ljudi kritikuju“. (Ovu rečenicu bi sklonila svaka medijska kuća! ). Kako bi bilo veselo da citiramo njegove kritičke poglede i insinuacije, opaske i ruženja, tek gorke crno-humorne začkoljice, poslednjih godinu, dve, od odborničkih diskusija do svečanih akrobacija u mnogim prilikama? Neke od tih „nezlobnih“ javno izgovorenih misli i opservacija tako je jezgrovito na svom blogu opisao Klime Bitkovski, direktor borskog Zoološkog vrta u osnivanju.. Zašto ih se ne bi podsetili i danas, Dan je rudara i momenat za sublimaciju i pogrški, propusta, neodgovornih ponašanja, sindikalnih /ne/zadoovljstava. I po drugi put da naglasimo, i hvalisanja, zašto da ne!

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !