RTB Bor: Stiže novi kredit za Topionicu bakra, ministarka na čelu kolone!

Bor, 7. avgust

Autor. M.C.

Mihajlovic Infante Zlot 5

Kako nezvanično saznajemo iz pouzdanih izvora, Vlada Srbije odobriće RTB Bor (ili je već odobrila) odavno zahtevani, novi kredit za završetak savremene Topionice bakra i Fabrike sumporne kiseline od 132 miliona evra. Ranije su Kanađani sa ukupno 175 miliona dolara kreditirali ovaj veliki ekološki projekat koji bi, kako je juče u Brestovačkoj banji  najavila ministarka Zorana Mihajlović, morao da bude okončan do sredine iduće godine. Nakon više od tri meseca zastoja zbog – zvanično – nedostajuće projektne dokumentacije, radovi su ponovo nastavljeni.

Naš izvor potvrđuje da je država spremna da i dalje pomaže stabilizaciju RTB Bor, što znači da će status restruktuiranja biti zadržan do daljnjeg, najverovatnije do sredine ili kraja naredne godine. Na taj način povećala bi se proizvodnja bakra, održao socijalni mir i započelo otvaranje novih rudnih ležišta. Da li ovaj (ne)očekivani zaokret u održavanju „mira u kući“ pod  budnim nadzorom dvoje stateški bitnih ministara iz redova SNS, dr Zorane Mihajlović i dr Milana Bačevića znači i promenu u vođenju kompanije, teško je pretpostaviti. Odlučnost ministarke i prepoznatljiva lagodnost, pa i umerena bolećivost dr Bačevića prema aktuelnom menadžmentu kombinata bakra, ne mogu ništa više garantovati od pretpostavki. Njih dvoje su i pred Aleksandrom Vučićem, moglo se zaključiti iz ranijih izjava prvog potpredsednika Vlade, odgovorni za dešavanja u RTB Bor, od ekologije do proizvodnje i poslovanja.

„Lično ću nadgledati radove na gradilištu nove topionice“, rekla je ministarka jasno i glasno, a da li se to može shvatiti i kao izraz nedovoljnog poverenja dosadašnjim akterima u ovom, po više osnova,  velikom poduhvatu, ostaje da se vidi. Do sada takvog pristupa odgovornim zadacima u RTB nije bilo, a i te kako je trebalo. Da se gradilo kako valja, ne bi došlo do zastoja u sred leta i prolongiranja rokova koji su već prouzrokovali ogromnu štetu. O tome koliko je i koliko će tek ekološki momenat činiti muka i nevolja, ne treba posebno obrazlagati. Da je vlast odgovornija, već bi neko iz menadžmenta RTB odgovarao i podneo račune. To što će ministarka pored mali milion svojih briga preuzeti i gradnju topionice u svoje okrilje, ne treba puno da raduje, jer da je sve u redu ona se ne bi ni angažovala. Iz Bredstovačke banje, samo nakon15 minuta, otišla je ne zadržavajući se na svečanom ručku, dakle, došla je da očita lekciju onima koji do danas nisu korektno odradili svoj posao u realizaciji najveće ekološke inevsticije u Srbiji. Ovde je politički i poslovni marketing, izgleda, završio svoje, sad je ministarka sve uzela u nadležnost. Hoće li se osvrnuti i na protekle propuste i očigledan nehaj u nekim segmentima ne samo gradnje, pitanje je, još kako, i za Vladu Srbije. Dinkića više nema  da uz poslušnog mu Blagoja Spaskovskog usavršava svoj borski i zaječarski URS  (zapošljava članove G 17 i slično), nema ni Borisa Tadića da se sa Spaskovskim slika na izbornim bilbordima. Ostala je – ipak i sigurno je – čelična podrška ministra Bačevića (poznato je i zašto) i blaga naklonost SPS ( zna se i zašto). Koliko ove podrške i naklonosti nisu u opciji VREDNOG i KORISNOG, najbolje zna Aleksandar Vučić, mada je odlično obavešten i član Glavnog odbora SNS i prvi čovek SNS za Timočku krajinu Saša Mirković.

Share

Ostavite odgovor