);

Pirke poklonio još 14 skulptura

Bor, Pirot, 8. avgust

Izvor: Jugmedia

Pirke

Milorad Antić zvani Pirke, vajar iz Bora, poreklom Piroćanac Muzeju Ponišavlja poklonio je novih 14 skulptura.

Sa ranijih 36 čine sada čine  legat od 50 vrednih skulptura u kamenu, drvetu i bronzi koje ostaju u njegovom rodnom gradu. U Galeriji Muzeja otvorena je njegova izložba “Ćirilica“ a u dvorištu izložba skulptura u drvetu.

„U Boru živim skoro 50 godina. Izložba malih skulptura ‘’Ćirilica’’ u terakoti je u stvari svih 30 ćiriličnih slova naše azbuke. Izložbom 14  kulptura portreta u drvetu iz ciklusa “Portreti života“ u dvorištu Muzeja obleževam tri jubileja- 50 godina umetničkog rada, promovišem monografiju i deset godina od formiranja legata. Sa ovim skulpturama zaokružem legat od 50 skulpura koje ostaju Muzeju. Izložbom “Ćirilica’’ sam hteo da ukažem na naše duhovno nasledje koje treba negovati i čuvati. Član sam Likovne kolonije ‘’Bakar Bor’’ od 1954. godine. Tu sam naučio da lijem“, kazao je Antić.
Antić je rođen je u Pirotu 1940. godine, a živi u Boru. Po obrazovanju je pravnik.

Na otvaranju izložbe je sa direktorom Muzeja Sašom Jovanovićem potpisao ugovor o legatu.

Istoričarka umetnosti i muzejski savetnik Radmila Vlatković koja je nazaslužnija što je Muzej dobio Antićev legat navela je da Antić nije učio na akademiji ali da je njemu učitelj bio dar sa kojim je rodjen.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !