);
Breaking News

Istorijski Karadžin pamti…

Bor, Knjaževac, 9. avgust

Tekst i foto: B.F.

Na brdu Karadžin, iznad Štrpca u knjaževačkom ataru, juče, 8. avgusta, na godišnjicu osnivanja Zaglavsko-Timočkog partizanskog odreda, tradicionalno se  okupilo više hiljada građana. Predstavnici boračkih organizacija, Opštine Knjaževac, udruženja i društvenih organizacija položili su vence i cveće na spomenik palim rodoljubima kraj partizanske pojate. Govorili su: Mile Milojković, predsednik SUBNOR-a Knjaževca i Dragan Mančić, predsednik Skupštine opštine Knjaževac.

U Spomen parku u centru Knjaževca (arhitektonsko delo Bogdana Bogdanovića iz 1969. godine) o istorijatu i razvoju ove opštine govorio je Dragan Beatović, potpredsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a.

-Narod ovog dela Srbije ni po koju cenu nije hteo da služi okupatoru, stupilo se u rat, planuo je ustanak u Zaglavku i širom Timočke krajine. U partizanske jedinice doborovljno su stizali seljaci, studenti, radnici, đaci… Bili su dostojni slavnih predaka, odgovorni pred potomcima. Ovo je istorijski datum koji se čuva i neguje kao svetinja, i tako će biti i ubuduće. Danas živimo u miru, u vremenu obnove i ekonomskog razvoja, uvereni da rata više nikad neće biti-naglasio je Milojević.

U kulturno-umetničkom programu učesvovao je folklorni anasmbl učenika osnovnih škola Knjaževca.

Karadzin 3 Karadzin 2 Karadzin 9 Karadzin 4 Karadzin 5 Karadzin 7 Karadzin 10 Karadzin 6 Karadzin 8 Karadzin 1 Karadzin 12 Karadzin 11

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama