);

RTB-TIR Bor: Direktori, ne smanjujte plate radnicima!

Bor, 16. avgust                                                      

Radnici ukazuju sindikatu Neyavisnost  da im je smanjena zarada  i da je iz meseca u mesec sve niža. Nije logičo da je zarada sve niža a proizvodnja sve veća. Ne treba zaboraviti da je zbog rekordne proizvodnje i rekordna zagađenost a to znači da su radnici TIR-a izloženi najagresivnijim  uslovima za rad, čak  i kada su van kruga TIR-a. Fabrika sumporne kiseline ne radi, tako da je koncentracija gasa sa svim štetnim primesama  daleko veća od zakonom propisane .

Demagogija je da su plate u Boru  i RTB-u velike, što navodno nekima iz Beograda  smeta. To je čista izmišljotina.Ukoliko postoji bilo ko iz Vlade da smatra da su plate velike u RTB-u,  sindikat Nezavisnost izdvojiće, na primer, troduplu dnevnicu da taj provede dan na mestima na kojima rade metalurzi,  na paklenih +40C.

Po KU TIR-a, član 184 i 185, direktor TIR-a je, u konkretnom slučaju, dužan  da razmotri mišljenja i predloge reprezentativnih  sindikata pre donošenja odluka  od značaja  za materijalni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenih. To nije urađeno. Po kolektivnom ugovoru TIR-a direktor je dužan i regres da uskladite  sa 1,5 prosečnom zaradaom kod poslodavca. Ni to nije učinjeno! U suštini,  ne vidi se razlog zašto bi se rudari zabrinuli ako se metalurzima smanjuje zarada. Evo prilike da  reaguju . Zato i zahtevamo,  u ime odbrane  prava i interesa radnika, da platu ne smanjujete,  jer je to loš potez pred izlazak iz restruktuiranja.  

ODBOR POVERENIKA NEZAVISNOST RTB- TIR BOR

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !