);
Breaking News

Pravo na mirovanje duga izgubilo oko 73.000 obveznika

Bor, Beograd, 21. avgust

Pravo na mirovanje poreskog duga izgubilo je oko 73.000 obveznika jer nisu redovno plaćali tekuće obaveze, rečeno je danas agenciji Beta u Poreskoj upravi Srbije.

Uslov za mirovanje duga ispunilo je 462.956 poreskih obveznika, čiji je dug na kraju marta iznosio 326,4 milijarde dinara. Njihova obaveza, po osnovu Zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, bila je da redovno izmiruju tekuće obaveze.

Poreska uprava će uskoro početi kontrolu informativnih poreskih prijava o imovini vrednijoj od 35 miliona dinara. Namera je da se utvrdi ko nije podneo prijavu, a onda će poreznici početi unakrsnu proveru imovine.

Do kraja juna ove godine podneto je 3.769 prijava imovine vrednije od 35 miliona dinara.

„Na osnovu podataka iz službenih evidencija kojima raspolažemo, kao i podataka iz registara drugih nadležnih državnih organa, kao što su Republički geodetski zavod, Ministarstvo unutrašnjnih poslova, Uprava carina, Uprava za sprečavanje pranja novca, lokalne poreske administracije, obavićemo kontrolu fizičkih lica koja su podnela poresku prijavu, kao i lica za koja postoji opravdana sumnja da su bili dužni da podnesu prijavu a to nisu učinili“, naveli su u Poreskoj upravi.

Metoda unakrsne procene poreske osnovice koristi se za utvrdjivanje osnovice poreza na dohodak gradjana. U slučaju da postoji razlika izmedju imovine i prihoda koje je ostvarilo fizičko lice, ta razlika biće oporezovana po stopi od 20 odsto.

Gradjani koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a nisu je prijavili, ili u prijavi nisu naveli svu svoju imovinu, moraće da plate kaznu u iznosu od tri odsto tržišne vrednosti neprijavljene imovine.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama