);
Breaking News

Čileanski Kodelko planira saradnju sa RTB Bor?

Bor, 27. avgust

Izvor: Beta, MC

Predstavnici rudarske kompanije „Kodelko“ iz Čilea zainteresovani su za povećanje kapaciteta nove topionice Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

„U razgovoru menadžmenta dve kompanije bilo je reči o eventualnom povećanju kapaciteta novog metalurškog agregata sa projektovanih 80 hiljada tona bakra godišnje na 100 hiljada do 110 hiljada tona“, izjavila je portparolka RTB-a Gorica Tončev Vasilić.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski potvrdio je da je borska kompanija zainteresovana za proširenje kapaciteta na taj način, ali bi odluku o tome morala da donese Vlada Srbije.

On je objasnio da je kapacitet novog pirometalurškog postrojenja koje RTB gradi moguće povećati ukoliko se projektovani kvalitet koncentrata bakra sa 22 procenta poveća na 26 do 28 odsto.

„Drugačije ne bismo mogli, jer je sva oprema za novu topionicu već stigla u Bor“, rekao je Spaskovski.

Prema njegovim rečima, u Kodelku su zainteresovan da deo koncentrata bakra koji proizvedu u okolini Bora prerađuje u novoj topionici, ali su i spremni da pomognu Basenu u iznalaženju najekonomičnije tehnologije otkopavanja rudnog ležišta „Borska reka“.

„Kodelko trenutno usavršava tehnologiju otkopavanja takvih ležišta i ona je, prema njihovim rečima, mnogo jeftinija od blok-kejving etode. Mi smo zato veoma zainteresovani za saradnju sa njima u toj oblasti“, rekao je Spaskovski.

Kodelko je jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !