Izvornost nagrađena zlatom

Sa takmicenja u Ravnju 2Bor, Boljevac, Sremska Mitrovica, 5. septembar

Izvorna grupa „Valakonje Bukovo“ iz  Boljevca

Autor: Marko Mirković

Na nedavno održanom foklornom festivalu „Igra kolo“  u Ravnju kod Sremske Mitrovice, prvo mesto nagrađeno zlatom osvojila je izvorna Grupa „Valakonje Bukovo“ iz Boljevca. U konkurenciji devet društava iz Srbije i Bosne, nagradu je ovom društvu donela izvorna vlaška igra iz Crne Reke koreografa Filipa Paunjelovića inače istraživača i stručnjaka Vlaške tradicije Crnorečija.

Društvo je formirao 1983. godine Miroslav Drdarević, odmah je i postavilo cilj očuvanja vlaške izvornosti Crnorečija. Tu tradiciju i ova današnja grupa od dvadeset članova čuva i nesebično prenosi na mlađe generacije.

Učestvovali su na mnogim festivalima u zemlji, kao što su festival u Kaleniću, Topoli, Beogradu i Crnorečiju, ali se može pohvaliti i nastupima  u Makedoniji. Oni su 2007. osnovali svoj festival folklora takmičarskog karaktera „ Markovi dani“, gde je ovo godine učestvovalo 600 učesnika.

Da na mlađima tradicija ostaje, dokazuje diploma na kojoj piše da je najbolji igrač ove grupe desetogodišnja Anđela Jovanović.

Sa takmicenja u Ravnju

 

Share

Ostavite odgovor