);

Tribina, Bor: Kako povećati broj davalaca krvi

Bor, 18. septembar

-Bor će i ove godine ispuniti dugogodišnju kvotu dobrovohjnog davalaštva krvi 2.400 jedinica, što je četiri odsto više od republičkog proseka i može se smatrati vrlo dobrim uspehom. Da postoji još bolja organizacija i da su prava “dobrovoljaca” kao nekad, ova humanitarna misija dobila bi na značaju i širini. Najviše davalaca je iz pogona RTB Bor, gde prednjače radnici, prventsveno rudari i topioničari. Mladih je mali broj, čak ih u nekim sredina uopšte nema -rekli su predstavnici Zavoda za transfuziju krvi.

Dragan Jonović iz Borskih rudnika bakra smatra da rudari drže tradiciju već pola veka i ne posustaju, mada su njihova prava danas u drugom planu.Nekada se više poštovala njihova humanost i u kolektivu i celom društvu. Sličnog mišljenja bio je i Milan Ristić iz FOD-a naglašavajući korektnu saradnju sa Transfuziojom krvi, ali ne može da shvati zašto na tribini nema predstavnika Povereništva Crvenog krsta. Predrag Ivković, TV Sezam, rekao je da su ponovo neophodne akcije davalaštva krvi među studentima, najpre na našem Tahničkom fakultetu, pa i nezaposlenima. Zašto u jednu tako vrednu aktivnost nije uključena lokalna Kancelarija za mlade? Dobrica Đurić, predsednik SO Bor, apelovao je na medije da se svestranije anagažuju i pomognu ne samo Transfuziji krvi nego i Crvenom krstu i aktivima u radnim kolektivima i društvenim organizacijama.
-Bor jeste premašio republičku kvotu dobrovoljnog davalaštva, ali možemo da postignemo i veći procenat i da opet budemo među tri najhumanije opštine u Srbiji. Opština Bor je spremna da pomogne- zaključio je Đurić.

Autor: B.F.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !