);

ISTORIJSKI ARHIV TIMOČKE KRAJINE: PROMOCIJA KNJIGE „STANOVNIŠTVO VELIKOG IZVORA, GRLJANA, ZVEZDANA I RGOTINE“

21.septembar.Bor,Zaječar

Autor : B.F

zasajt1 zasajt2 zasajt3 zasajt4 zasajt5 zasajt6

            Ovo je publikacija, matična knjiga rođenih, jedinstven i interesantan projekat Timočke krajine, čiji je cilj prikupjanje i predstavljanje naučno-informaticne građe kako bi se dobile osnove za pokretanje novih geografskih, demografskih, ekonomskih i enetoloških i ostalih proučavanja ovog dela Srbije. Obuhavaćene su crkvene opštine Velikog izvora, Grljana, Zvezdana i Rgotine sa ukupno13.795 imena u periodu 1900-1950. godine. Ovo je prva knjiga edicije koju poaže Ministrarstvo kulture i informisanja – rekao je na jučerašnjoj promociji prof. Žika Rakić, direktor Istorijskog arhiva Timočka krajina, ustanove koja je i izdavač ovog izdanja.

            O knjizi su govorili recenzent mr Dejan Krstić i priređivači dr Miodrag Velojić i Zoran Janković, posebno naglašavajući da je tek 1834. godine  došlo do prvog savremenog  popisa stanovništa u Srbiji, a 1900. obavljen je treći popis. Uskoro treba očekivati i drugo izdanje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

            Promociji pred prepunom salom Arhiva prisustvovali su kulturni i javni radnici Zaječara i Bora. Ovaj lep i vredan kulturni događaj organizovan je i povodom opštinske slave Zaječara, Male Gospojine.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !