ŽIIKA RAKIĆ, A NE NEBESKI ČOVEK, NA ČELU BORSKOG SNS-a!

Bor, 21.09.2013. Autor: Živko Milinković

Rgotina SNS 15

            Da se ne bi svadili i sami sebi stvarali muke i nevolje, delili se na tabore jedne te iste političke grupacije, podmetali klipove u točkove i po svaku cenu  otimali se za kolač vlasti kada je Bor i Opština Bor u pitanju, nije taško razlučiti šta najhitnije valja činiti. Vreme je već isteklo, vreme se više ne kupuje, sad se, i svakog časa, jedino kupuju – odbornici. Ni preletači iz dojučarašnjeg ešalona grabeži i bahatosti DS plus G-17, pogotovu ovi drugi Dinkićevi ekspertaši, nisu toliko sigurni u moć, marifetluke, marketinge, korupcijonaštva, tajkunizacije, i podmetačine. I oni su, izgleda, i juče, u susretu sa ljudima iz naprednjačkog Beograda, njihovim malim i velikim šefovima, dozvali se pameti i odbrusili im da ne može direktor RTB Bor, pa ma ko on bio, i ma koga poznavao i prizivao kao svog svetog zaštitinika, da čini kako hoće i kako mu se prohte. Narodu i političkim aktivistima, onima koji su osnivali partije i grčevito se borili da nepokleknu i ne obrukaju i sebe i svoje saborce, danas nije do ponižavanja i bolnog slušanja samozvanih mutivoda i pametnjakovića koji se povijaju pred novim gazdama kao nedozrelo i nerodno, prolećno klasje.

            Da li će u ponedeljak opštinska skupština u Boru, nakon dva odlaganja zbog nedostatka kvoruma, uspeti? Morala bi zbog preko potrebnog rebalansa budžeta i rešavanja dugova toplane, ali i zbog smirivanja strasti koje lako mogu da dovedu do prinudne uprave i još jednih preveremenih izbora. Ponovio bi se zaječarski slučaj u kojem je s političke scene zbrisan Dinkićev lider i moćnik, knjaz timočki, Boško B. Ničić. Drugi knjaz , po mnogima vožd borski i okružni, golgeter Ronaldo (alijas NEBESKI ČOVEK, po Klime Bor), iako po statutu SNS, i nije član te vladajuće partije, ne posustaje. On bi da preskoči i prvake te stranke u Boru, recimo prof. Žiku Rakića, Andrijanu Pupovac, Portića i još neke, on bi, iako bukvalno preko noći presvučen u naprednjaka, da i dalje napreduje po Boru i Negotinu ne hajući o drugom i drugačijem mišljenju, poštovanju i respektu onih koji su, pre tri i po godine, prvi u Srbiji napravili Inicijativni odbor SNS. Sad kad je Milinko Živković, uticajni SNS kadar izvan stroja, pa i dr Zlata Marković volšebno se povukla, on bi da vedri i oblači kako je nekad radio u SPS, Socijaldemokratiji, Ligi za Bor, DS i URS-u zajedno. On je, veruje junački, neprikosnoven, on će da ojača „Prahovo“ i privatnu Eliksir grupu (valjda je to i danas firma onog „žutog“ tajkuna Bogićevića), isto kao što je namirio i Rudnik zlata Lece ( tamo je, kako su sindikalci pisali Vučiću) bio i predsednik Upravnog odbora. Tamo, pitanje je, da li su i danas, sa ili bez Bogićevića, čista posla! (Setite se kako je taj Farmakom-ekspert kupovao „Politiku“ preko, beše li, Moskve).

            Jeste, jeste, gospodo iz Opštine Bor, ne možete ni po koju cenu, i da hoćete, da se odlepite od urskovske politike, već ćerate po svome, i Roladovom driblingu, pa šta NAMA bude. Spas za pojedince iz vaših redova i dovođenje – zar opet i sada –  vaših kadrova  ( recimo u Direkciju za izgradnju Bora!) samo je tanjušna slamka kratkog opstanka. NIJE Žika Rakić, profesor istorije i direktor Istorijskog arhiva u Zaječaru, među prvim osnivačima borskog SNS za zaborav, mada je i on svestan da nije renome i vraški nabijena polikantsko-preduzetnička snaga jednog A. Jakšića i sličnih. On je nešto što ovi napredni ursovci nisu, niti će ikada biti, njegovo vreme tek dolazi. Njihovo je zaista, i ruku na srce, prošlo. Valjda to uviđaju i dr, ministar Bačević, i dr, profesor, ministar Zorana Mihajlović? Nama u gradu bakra preostaje da gledamo u razrušeni park-muzej, gvozdenu, zaludelu od oklretanja, sojku pticu na Domu kulture, na nezgodno mesto iznikli satarčki dom na Strelištu ( srećom presahnu fontana sa antifrizom) i bogzna koliko još pormašenih i bespotrebnih investicija. A o RTB Bor tek će se nadugačko govoriti, o  njegovom menadžementu, nemamo ni reč da kažemo.  Sve je izgovoreno, ne računajući nadležne državne organe koji ionako mudro i predugo ćute li, čute. Može im se!

            I zato, i tek će se čuti zašto još,  prof. Rakića, i još neke čestite i nesumnjivo dorasle ljude vremenu, treba postavljati ili birati za čelnike. Ako i oni budu kao ovi napredni ursovci, onda idemo – nema nam drugog – i na loklane, bar u Bor i Negotinu, i republičke izbore. Takava je naša sudbina.

Rgotina SNS 2Rgotina SNS 5

Share

One thought on “ŽIIKA RAKIĆ, A NE NEBESKI ČOVEK, NA ČELU BORSKOG SNS-a!”

Ostavite odgovor