URS je tek danas na vlasti

Bor, 22.09.2013.  Autor: Brana Filipović

Dragan Marković, predsednik DSS Bor o loklanim problemima, poliitčkim previranjima i (ne)izglednoj sutrašnjici

DSS 

Gospodine Dragane Markoviću, Vi ste iskusni u politici, posebno u lokalnom parlamentu, hoće li se, nakon dva odlaganja zbog kvoruma, u ponedaljek (23. septembra) održati ova, izuzetno važna sednica ne samo  za Bor?

-Nesumnjivo je – biće održana, jer su na dnevnom redu krupne teme važne za vlast, od problema u Toplani, dugova i grejanja do asfaltiranja puteva i ulica, do obećanja koja, iako je zimska sezona na pragu, još nisu ispunjena. Jer,  Bor je i RTB, i prvi po nazapolslenosti u ovom Okrugu,  i mnogo para je u kapitalnim investicijama.

Ursovskim upadom u SNS, izgubljena je odbornička većina, pa se danas pouzdano ne zna ko je na čijoj strani, jer je u igri čak i trgovina mandatima?

-Promenom zakona omogućeno je da odbornici trguju mandatima, tako da se više i ne zna ko je opozicija a ko pozicija, tako da su glasači – prevareni. Narod je glasao za liste, a ne za pojedince koji se ponašaju kao preprodavci na zelenim pijacama. Pa i gore! Na primer, liste URS i DS imale su 17 odbornika, sad su spali samo na po dva.

Čak je i to pitanje. Neverovatno! A upravo te dve stranke uporno su se zalagale za ovakav, loš sistem, što danas i njima, i nikome, najmanje biračima, odgovara.

Zahvaljujući svim tim “preletanjima” i “presvlačenjima” (slučaj URS I SNS je najupečatljiviji: gotovo ceo Dinkićev odbor preko noći preešao je u SNS) danas je u Boru i DS ojačao jedinu opoziciju – DSS-VDSS?

-Nama u DSS to odgovara, ali ne možemo zaboraviti da su oni najpre bili izbačeni iz vlasti koju su tri godine zdušno podržavali. Oni su, da ne spominjem imena, bili perjanice te vlasti. Danas kritikuju neke odluke za koje su se ne tako davno zalagali. To vreme je, izgleda, prošlo.

Kako će se, samim tim, na sednici SO sada glasati, ko je sa kim, i da li su na pomolu još neke nove koalicije?

Poučeni iskustvom, do pred sednicu neće se znati ko je čiji i kako će se zvanično ponašati, mnogo je toga u igri. Verujem da aktuelna vlast neće dozvoliti da ne bude usvojen rebalans, jer bez te odluke Toplana neće grejati i pašće u vodu priča da je javni sektor podignut na viši nivo. To aposlutno nije tačno, javna preduzeća su pretvorena u ustanove, jer bez budžetskih subvenicija ne mogu da funkcionišu. Ovo je suština svega.

Kako , onda, objasniti da rukovodioci u javnim preduzećima imaju nezaslužno velike plate?

-Oni su se ugledali na direktore republičkih javnih preduzeća, što nije dobro. Neverovatno je da pojedini direktori u JP imaju neuporedivo veće plate od predsednika opštine. Mi se zalažemo za kresanje tih plata i one ne mogu da budu veće od ličnog dohotka predsednika Opštine. Posebno je apsurdno što su direktori sebi povećali plate, a na drugoj strani  vlast zahteva štednju i to preko leđa radnika. Čudni aršini!

Nije li to proizvod bivše politike u kojoj je ovde vladao URS uz podršku DS, jer su gotovo ti isti i danas, samo presvučeni u SNS, opet na čelu vladajuće kolone? Zar to nije nesvakidašnje i zar tako nešto može da uspe, pa i u ovoj sredini?

Pokazalo se da je najbitinije biti u vlasti, niko više ne razmišlja o ideologiji, programu, opštem intersu, o građanima. U Boru se to dogodilo kad se videlo da Dinkićevi odlaze i postaju opozicija, mada na takvu ulogu nisu navikli. Ovde je to još izraženije, jer je u glavnoj ulozi RTB sa svojim kadrovima koji se grčevito bore i za lokalnu prevalst i što im, bar do sada, uspeva. Narod to ne prihvata iako oni misle da tako treba i da su najbolji.

Da li je,  ipak, moguće da i najnovija sednica SO ne dočeka kraj?

Imajući u vidu ko čini vlast, sve je moguće. Napravljena je atmosfera u kojoj ni jedna politička opcija nije sigurna, svako za tili čas može da se “presvuče”.

Kako će u tim okolnostima da se ponaša Vaša odbornička grupa DSS-VDSS?

Mi ne lažemo i ništa ne krijemo od naroda. Naši glasači znaju da ih nećemo izneveriti. Ukoliko pronađemo širi interes, mi ćemo blagovrmeno upoznati građane. Jer, ovo je vreme sumnjivih rabota i opšteg nepoverenja.

Da li je, s tim u vezi, i kriza u Opštini zbog najavljenih konkursa za izbor direktora u javnom sektoru,  a još nije, iako je trebalo, osnovana ni komisija za izbor osam direktora?

-To je tačno. Famozna komisija još nije formirana, ne zna se ni kada će, mada su osnovni uslovi konkursa već poznati. Partije se bore za “svoje direktore”. Na primer, Nebojša Janošević iz Direkcije za izgradnju Bora već je predložen za smenu i to od odlazećeg Upravnbog odbora . Samo taj čin teško je komentarisati, a tek šta će biti kasnije.

Da li Bor miriše na još jedna prevremene izbore ili će se sačekati redovan rok do sredine iduće godine?

-Mnogo toga zavisi od vladajućeg SNS, gde odavno vlada organizaciona konfuzija. Teške odluke za Bor, i šire posmatrano, tek dolaze. Danas se živi u lažnoj stvarnosti, u neviđenoj medijskoj blokadi, eurofanatizmu, rasprodaji državnih dobara, nesavremenoj organizaciji loklane samouprave, nezaposlnosti, padu moralnih vrednosti, nedostatku rodoljublja i neophodnog patritoskog naboja…

Share

Ostavite odgovor