);
Breaking News

Ministarka za evropske poslove Birgita Ulson, biće glavni govornik na Beogradskoj paradi ponosa

Bor-Beograd, 25.9.- Sapštenje za javnost Ambasade Švedske (saopštenje poslato Medija centru Bor).

Birgita Ulson, ministarka za evropske poslove u Vladi Švedske boraviće u Srbiji 27-28 septembra 2013. godine, kada je planirano da bude glavni govornik na Beogradskoj paradi ponosa.

Kada je Beogradska parada ponosa održana poslednji put 2010. godine, učesnici parade i pripadnici policije bili su izloženi napadima nasilnih desničarskih ekstremista. Ministarka za evropske poslove, Birgita Ulson je i prošle godine doputovala u Beograd kako bi učestvovala u Beogradskoj paradi ponosa, koja je, međutim, obustavljena od strane nadležnih vlasti u poslednjem času.

 „Nadam se da će ove godine Beogradska parada ponosa moći da se održi na miran i bezbedan način. Parade ponosa predstavljaju važan lakmus test da li jedna država poštuje principe demokratije, slobode okupljanja i izražavanja“. Država koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji kao što je Srbija, mora da pokaže da se ljudska prava LGBT zajednice poštuju.

Parada ponosa, gde će ministarka biti glavni govornik, održaće se u subotu, 28. septembra.  Tokom posete predviđeni su sastanci sa ministrima vlade Republike Srbije, predstavnicima civilnog društva, kao i posete porodicama Roma u Beogradu, koji su obuhvaćeni programima podrške Švedske agencije za međunarodnu pomoć za razvoj.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama