);

U poljoprivredu istočne Srbije najviše ulažu u Negotinu i Knjaževcu

Bor, 26. septembar 2013.

Autor: B.F.

             “Razmena iskustava u podršci razvoju poljoprivrede na loklanom nivou”, bila je tema današnjeg razgovora u Boru koji su organizovali RARIS i Opština Bor, i čiji je zaključak – da se u razvoj poljorpivrede ulaže nedovoljno sredstava, prenstveno u projekte koji mogu da budu profitabilni. Poslednjih godina najviše je uloženo, i to u kvalitetnu proizvodnju, u opštinama Negotin i Knjaževac, previše malo u Boru, Kladovu, Sokobanji i Majdanpeku.

Posebnu pažnju pobedili su projekti seoskog  trurizma, pčelarstva i voćarstva u knjaževačkom, boljevačkom i negotinskom kraju. Na primer, Negotin je, iako nedoovljno, tek prošle godine prvi put ulagao u tuirizam na selu, izdvajan je novac za nameštaj, popravku zgrada, uređenje dvorišta, sanaciju pivnica. Negde su osnovani fondovi, drugde agencije, izdvajaju se i posebna sredstva iz budžeta zavisno od raznih okolnosti i sistemskih rešenja. Interesovanja postoje od stočarstva do pčelarstva, navodnjavanja i voćarsta, mada se organizuju i sajmovi, izložbe, predavanja, putovanja u inostranstvo kako bi se proizvođači edukovali i upoznali savremene tehnologije. U Knjaževcu, na primer, imaju matičnu službu u stočarstvu, a uskoro nabavaljaju i laboratoriju za besplatnu analizu zemljišta, što je evidentan napredak.

Na ovom korisnom skupu čulo se niz korisnih inicijativa koje će dobro doći najpre domaćisntvima opredljenim za veću proizvodnju u ratarstvu i voćarstvu. Zanimanje za govedarstvo, primer je Boljevac, sve je manje, jer je mlekarska industrija pretprela velike “lomove”.

Raris Opstina bor sl2 Raris Opstina bor sl1 Raris Opstina bor sl3 Raris Opstina bor sl4

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !