);

Radnici moraju na ulice Zagreba i Beograda!

Majdanpek sindikat Hrvatska 1Bor, Majdanpek, 28. septembar

Majdanpek: Hrvatski i naši sindikati uspostavljaju usku saradnju

Autor: M.C.

-Iako smo članica Evropske unije, radničkoj klasi u Hrvatskoj ništa nije bolje. Kriza traja od kraja 2008. godine, tako da se danas suočavamo sa privrednim kolapsom. Izgubili smo 181.000 radnih mesta, smanjuju se radnička prava, ugrožene su plate i penzije. Samo trećina zaposlenih prima prosečnu platu od 800 evra, ostali su ispod republičkog proseka. Hrvatska je danas dužna 62 milijarde dolara, sindikalno članstvo se osipa, 95 odsto radnika je zaposleno na određeno vreme- rekao je, pre neki dan, u razgovoru sa sindikatima Nezavisnosti Ivan Tomac, predsednik sindikata energetike i hemije Hrvatske napominjući da borba za radničke parva tek dolazi i to na ulici.

Predstavnici našeg sidnkata Nezavisnost iz Beograda nagalasili su da naši političari i poslodavci prepisuju hrvatske “recepte” od radničkih prava do poslovanja, pa i državnog uređenja. Akcijom “Dosta” ( prvi protest održan juče, u petak, 27. septembra) u centru Beograda i srpski sindikati izlaze na ulice i neće se lako povući, jer 35 odsto stanovništva je bez posla.

-Hoćemo radne sudove, a ne radni prosesi da traju deset, 12 godina. Potreban je fleksibilniji Zakon o štrajku, zahtevamo od Vlade razgovor o tome, ne pretimo. Možda je moguće da se i zajednički sa kolegama iz Hrvatske borimo  – na primer – protiv zelenaških kamata i tzv. agancijskog rada, zidanja cena. Poslodavci masovno prijavljuju radnike sa minimalnom zaradom, imamo 170 firmi u restruktiranju čijim radnicima uglavnom ne odgovara radikalizacija sindikalnih zahteva, moramo da budemo agresivniji-rekli su srpski sidnikalci najavljujući da će u decembru ispred Vlade Srbije “razapeti šatore kada će zatražiti i podršku sindikalne braće iz Hrvatske”.

Sindikalci iz Hrvatske uzvratili su posetu našem sindkatu Nezavisnost dolaskom u Bor i Majdanpek, gde su posetili Borsko jezero, Rajkovu pećinu, Rudnik bakra Majdanpek i Zlataru Majdanpek, a na kraju, trećeg dana boravka, organizovano je druženje u Rajačkim pivnicama kod Negotina.

Majdanpek sindikat Hrvatska 2 Majdanpek sindikat Hrvatska 3 Majdanpek sindikat Hrvatska 4

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !