Srbija obučava region

Stana Bozovic, drzavna sekretarka u Ministartstvu rada, zaposljavanja i socijalne politikeBor, Beograd, 30. septembar

Saopštenje za javnost Regionalne škole za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike

Stručnjakinje i stručnjaci iz Srbije održaće predavanja i radionice u okviru Regionalne škole za rodnu ravnopravnost, koja će biti organizovana do kraja ove godine i koju će pohađati državni službenici i službenice iz Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije. Zadatak predavača okupljenih oko Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike jeste da pomognu zaposlenima u državnim upravama zemalja regiona u stručnom usavršavanju, tako što će ih obučavati o važnosti rodne ravnopravnosti u političkom upravljanju, sektoru bezbednosti, zaštiti životne sredine, ekonomiji i političkoj participaciji.

O posvećenosti Srbije unapređenju rodne ravnopravnosti, a time i unapređenju društva, osim organizovanja Regionalne škole za rodnu ravnopravnost, govori i činjenica da je Srbija pred ratifikacijom Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (CAHVIO konvencija).

Činjenica da je ovu Konvenciju Saveta Evrope ratifikovalo svega pet zemalja do sada, govori u prilog tome da je Srbija po pitanju rodne ravnopravnosti jedna od najagilnijih država u Evropi”, istakla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i dodala: “Rodna ravnopravnost je veoma važna za razvoj i napredak ka pravednom društvu, a poštovanje prava žena je preduslov za to. Za relativno kratko vreme, uspeli smo da dođemo do toga da naše stručnjakinje i stručnjaci obučavaju koleginice i kolege iz regiona i pomažu im u daljem usavršavanju. Važno je što se dogovori o tako značajnim obukama događaju uoči ratifikovanja Istanbulske, odnosno CAHVIO konvencije u Skupštini Srbije. To je sledeći korak u eliminaciji nasilja nad ženama, a naročito u porodici, sa ciljem zaštite ljudskih prava.”

Ratifikovanjem Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici biće ojačana pozicija nadležnih organa, koji će lakše i efikasnije moći da sprečavaju i kažnjavaju počinioce nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Time će biti obezbeđene i efikasne mere zaštite i pružanja pomoći žrtvama takvog nasilja. Koliko je važna ratifikacija Konvencije govori podatak da je u prvih šest meseci 2013. u Srbiji zabeleženo 29 žrtava nasilja, od kojih su 22 žene. Toliko žrtava je zabeleženo za celu prošlu godinu.

Razvijanje moderne dnevne nege u osnovnim školama i istraživanje o socioekonomskom položaju samohranih majki

Uprava za rodnu ravnopravnost najavila je i projekat koji se odnosi na razvijanje i promociju moderne dnevne nege u osnovnim školama. S obzirom da se radno vreme zaposlenih u Srbiji poslednjih godina promenilo, postoji potreba da deca imaju produženi boravak u školi, tj. da se taj boravak podudara sa radnim vremenom roditelja. Eksperti i ekspertkinje iz Srbije i inostranstva će na osnovu uspešnih modela, razviti poseban model koji će biti primenjiv u Srbiji. Na taj način bi se usklađivalo radno vreme osnovnih škola, da bi se omogućio produženi boravak u školama dece čiji su roditelji zaposleni.

Takođe, Uprava za rodnu ravnopravnost najavila je i završetak istraživanja koje će pokazati kakav je socio-ekonomski položaj samohranih majki u društvu, kakve mogućnosti imaju za obrazovanje i napredovanje u karijeri, sa ciljem ozbiljnog pristupanja rešenju tih problema u Srbiji. Da bi se ispunio taj cilj, veoma je važno ohrabiti žene da kontinuirano unapređuju svoja znanja i veštine, razvijaju svoje talente i odvaže se na neku vrstu preduzetništva. Važno je, zatim, osmisliti i realizovati projekte koji će biti od konkretne pomoći, dati podršku kroz zakonodavni i institucionalni okvir.

Uprava za rodnu ravnopravnost

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije

Stana Bozovic, drzavna sekretarka u Ministartstvu rada, zaposljavanja i socijalne politike 2Uprava za rodnu ravnopravnostUprava za rodnu ravnopravnost 2

javna rasprava 30.09.

Share

Ostavite odgovor