);

Projekat o energetskoj efikasnosti je izuzetno važan za Bor

Bor, 1. oktobar

Autor: M.C.     

Saša Vukadinović, predsednik Opštine Bor rekao je, pozdravljajući početak javne debate o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama, na današnjem skupu u Boru, da je ova oblast izuzetno važna za sve građane Opštine Bor, jer je cilj da se energija štedi i širi svest o čuvanju energije. To je i zadatak kojem i EU pridaje poseban značaj.

Mr Zvonko Damnjanović, otvarajući debatu, naglasio je da su prvi nosioci ovog projekta velike firme i da je u Boru već podeljeno pet energetskih pasoša. On je ukazao i na energetske potencijale ovog kraja i značaj korišćenja industrijske, otpadne energije koja, pre 2000. godine, u gradu bakra nije odlazila u atmosferu nego je korišćene za daljinsko grejanje.

-Ovim projektom, koji podržavaju naše Ministarstvo urbanizma i građevine, nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i 30 opština u Srbiji, među kojima je i Bor, pobudiće se i saznanje kako i na koje načine gubimo, a ne štedimo, energiju, prevashodno u starim stambenim objektima. Podelom ukupno 150 ekoloških pasoša (ulaze u obaveznu dokumentaciju gradnje) menadžeri projekta započeli su i podstakli javnu raspravu o toj temi-rekao je Goran Vuković iz GIZ-a naglašavajući da je odličan primer škole iz Krivelja koja se već uključila u proces energetske efikasnosti i sačinila dokumentaciju. Taj projekat trebalo bi obavezno realizovati. Dobro je što je i lokalna samouprava PVC stolarijom „zaštitila“ zgrade sve tri srednje škole u Boru, mada se na tome ne može stati. I donacija ovdašnjoj Toplani od 2 miliona evra za merenje utroška enegije u stanovima građana je poučan primer.

Dragan Nikolić je podsetio da je neophodno da projekat podrže pristupni fondovi i banke, jer su finansije glavni problem. Projekat je vredan i može više da doprinese nego ulaganja u male elektrane.

Dragan Ranđelović smatra da u ovaj posao treba uključiti još neka resorna ministarstva i agenacije, pa čak osnovati i Institut za energetiku.

Taisija Ristić je napomenula da je indivudualna gradnja najveća smetnja primeni efikasnije energetske zaštite, jer je teško uspostaviti sistem kontrole. Lokalna samouprava je voljna da pomogne ovakav poduhvat kako bi se jeftinije i kvalitetnije, u prvom redu, grejala obdaništa, škole, ustanove.

Javna debeta se nastavlja u opštinama u Srbiji koje su dobile energetske pasoše.

Opšti utisak je da je debata potpuno uspela.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !