);

U boj krenite junaci svi…

Bor, 5. oktobar

Kako je nastala čuvena rodoljubiva pesma „Marš na Drinu“

Članak objavljen u najnovijem 15. broju Timočkog borca

cerski-mars-009 images

Cerska bitka, vođena od 16. do 19. avgusta 1914, donela je veliku pobedu srpskoj vojsci. Tu i na samom bojištu kompozitor i dirigent, vojni kapelnik, Stanislav Binički komponovao je „Marš na Drinu”. Posvetio ga je pukovniku Milivoju Stojanoviću, zvanom Brka, komandantu Drugog pešadijskog puka, koji je na Ceru poginuo. Marš je izvođen u savezničkim zemljama, a u Nišu 12. oktobra 1918. Uz ove taktove je Drinska divizija marširala kroz tek oslobođeni grad.

Povodom pedesetogodišnjice Cerske bitke 1964. godine, Miloje Popović Kavaja, sekretar Opštinskog komiteta Saveza komunista beogradske Palilule, i predsednik KUD “Ivo Lola Ribar”, napisao je tekst za marš Biničkog. Hor “Lole” ga je izveo, prvi put, a malo kasnije je snimljena ploča.

Miloje Popović je završio Pravni fakultet, bio je omladinski aktivista, urednik i novinar/ šezdesetih u “Politici”, savetnik Vlade Srbije za štampu i kulturu, diplomata u Njujorku, prvi generalni direktor Sava centra, šef resora za inostrani turizam u ondašnjoj saveznoj vladi, konsultant kompanije DHL…

“Marš na Drinu” ima petnaest ne mnogo pevljivih strofa, a najčešće se peva ova: “U boj krenite junaci svi / Kren’te i ne žal’te život svoj/ Cer da čuje tvoj, Cer nek vidi boj/ Reka Drina – slavu, hrabrost/ I junačku ruku srpskog sina.” Kompoziciju Biničkog izvodili su i Džoni Štulić, Lajbah, Šedousi… Kad je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, skandinavski izdavači su u nameri da objave još neka umetnička dela sa ovih prostora, izabrali kompoziciju Stanislava Biničkog „Marš na Drinu”. Činila im se povezanom sa Andrićevim delom “Na Drini ćuprija“. I pesma “Tamo daleko” nastala u vreme Prvog svetskog rata, smatrana je nacionalističkom, ali je priča o njenom postanku zapletena. Njen autor je, ipak, Đorđe Marinković iz Korobova kod Kladova. Najoširnija priča o toj čuvenoj kompoziciji i pesmi može da se pročita u najnovijoj knjizi borskog novinara Brane Filipovića „Srbija u Velikom ratu, u 99 slika“.

M.Popović

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !