);

Grad Prevarant

Bor, 16. oktobar

Autor: Sara Damnjanović

SaraBor ulice 1

Ima tamo negde jedan prefrigani grad u kome nikada nisam odrasla. Grad Prevarant koji me je prisvojio svojim govorom, svojim načinom disanja i ritmom kucanja. Ima tamo, u tom gradu jedna zgrada koja me je naterala da volim sve te ulice i parkinge koji su oko nje.
Jedan prozor nišani sirotinjsko naselje preskačući polomljene klackalice i pokidane ljuljaške. Sa tog prozora se vidi kako je beo taj sivi grad u januaru i kako cvetaju terase sirotinjskog naselja u proleće.
Tamo negde između planine Stol i „Krune“ (venca zgrada kome nikada nisam znala naziv) leži raskopan grad. Bogati grad siromašnog stanovništva u kome se ne žuri, već hoda polako.
Nekada sam mislila da me čeka. Svaki put kada bih se pojavila, zatekla bih ga istog, tihog i mirnog. A onda se nešto dogodilo i ja još uvek nisam sigurna zašto su zgrade ostajale same, a korzo prazan. Ostala je opomena za onog ko poslednji izađe da ugasi svetlo. I ostao je grad da tuguje sam pod dimom.
Po svakom narednom odlasku bih gledala u plačljive oči grada koji volim i molila se da mi ostane živ dok se ponovo ne vratim.
Stajala bih ja uz svoj grad! Kunem se da bih, ali nije nam bilo suđeno, ja sam morala da se odselim i dolazim tek tako ponekad. Ali čuvala bih ga, da je samo bilo načina da ga sačuvam.
Ima tamo jedan grad Prevarant koji se oporavio. U kome se umesto drvoreda sada izniču novi redovi dimnjaka, čije fasade napokon vrve od šarenila i koji više ne tuguje. Moj grad koji je privatizovao neko drugi, a u kome nikada nisam odrasla. A nećeš ni ti. Ali ćeš bar ponekad, kada ga ugledaš u atlasu, da se setiš da je to bio grad pun dima i tišine, ali da je umeo da plače i da je umeo da se smeje kako se nijedan grad nikada nije smejao. I kupovaćeš njegovo srebro, ali nećeš prolaziti kroz njega. Jer moj grad nikada nije bio usput, već se u njega dolazilo namenski.
Ako ipak ikada svratiš, osetićeš kako svaka zgrada miriše svojim mirisom i shvatićeš da je to sirotinjsko naselje, u koje sam kao mala gledala i u kome sam se igrala, najbogatije naselje na svetu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !