);

Radio na podizanju svoga kraja

Bor, Zaječar, 17. oktobar

Knjiga “Pisana zaostavština Ace Stanojevića” promovisana u Istorijskom arhivu Timočke krajine

Autor: M.C.

“Na kraju mogu biti srećan… Radio sam, na primer, na privrednom i materijalnom podizanju svoga kraja i naroda. Unapređivao sam industriju i trgovinu, pomogao pasminama domaćih životinja, uvodio racionalnu ekonomiju u svom kraju, radio na podizanju blagostanja, borio se protiv nepismenosti, pijanstva…” Ovako počinje obimna knjiga istorijske građe “Pisana zaostavština Ace Stanojevića” koju su priredili Ivan D. Potić i Agim J. Januzi, rezenziju napisao Miladin Milošević, a uvodni deo o Aci Stanojeviću, Pašićevim radikalima i Narodnoj radikalnoj stranci posvetio istoričar dr Aleksandar Životić.

Na promociji u prostorijama Istorijskog arhiva “Timočke krajine”, kuće izdavača ove bogate i vredne publikacije, direktor te ustanove, Žika Rakić posebno se zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja koje je pomoglo ovaj poduhvat. Zasluge pripadaju i Veliboru Todorovu, ispred izdavača i Srbislavu Đorđeviću, direktoru Zavičejnog muzeja Knjaževac.

Aleksa Aca Stanojević, srpski političar, rođen je 1852, a umro 1947. u Knjaževcu. Poznat je kao radikalni prvak u Srbiji tog vremena, organizator čuvene Timočke bune, protivnik režima Milana Obrenovića. Rodom je iz poznate familije Leštaraca. Jedan je od osnivača Napredne radikalne stranke i  sekretar prve, glavne Skupštine te stranke 1901. godine. Za predsednika Narodne Skupštine izabran je 1902. On je jedna od najznačajnijih istorijskih i političkih ličnosti knjaževačkog kraja i Srbije tog vremena. Po zanimanju bio je štampar. Bio je više puta narodni poslanik. Za vreme okupacije odbio je ponudu okupatora i kvislinga da sa njima sarađuje. Posle 1945. pristupio je Narodnom frontu.

Jedno razdoblje u Stanojevićevom životu možda je i posebno važno. Zbog učešća u Čebinčevoj aferi 1894. osuđen je na tri godine zatvora.

Odeljak “Prilozi za proučavanje političkog delovanja Ace Stanojevića” – iz dosijea Zavičajnog Muzeja Knjaževac počinje njegovim pismom iz zatvora…

“Ovo danas šala je prema onome što sam preživeo i podneo u životu. A pored toga danas imam i jaku moralnu satisfakciju u tome, što je javno mnenje u Srbiji i van Srbije načisto sa našom krivicom i načinom kako je ona postala. Utoliko mi je lakše. Ma šta bilo sa našom osudom, pa je veći sudovi i pojačali… ja ću to podržati pevajući. Zdravlje me služi dobro. Bolje nego drugih godina kada sam na slobodi bio…”

U  napomenama priređivača naglašava se da se Zavičajni muzej Knjaževca danas nalazi u kući Ace Stanojevića.

Na promociji su, sem priređivača, govorili i  Miladin Milošević, direktor Istorijskog arhiva Jugoslavije i dr Aleksandar Životić.

Predviđena je i promocija u Knjaževcu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !