);

DSS predala predlog za izmenu zakona o GMO

Bor, Beograd, 22. oktobar

Izvor: Tanjug

Demokratska stranka Srbije predala je danas u skupšinsku proceduru predog za izmenu Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO), koji bi mogao da spreči proizvodnju i promet genetski modifikovane hrane u Srbiji.

Poslanica DSS Milica Vojić Marković je rekla novinarima u parlamentu da više od 70 odso građana ne želi genetski modifikovanu hranu u Srbiji i da predlog za izmenu Zakon koji je D S S predala predstavlja volju naroda.

– Mi predlažemo i referendum o tom pitanju, jer to nije dnevno-politička tema već stručna – rekla je Vojić Marković i dodala da je neophodna stručna rasprava o GMO u Srbiji.

Ona je navela da protiv genetski modifikovane hrane postoji veliki broj argumenata, među kojima su najvažniji zdravstveni, ekološki, socijalni i ekonomski ralozi.
Vojić Marković je navela da postoji 114 istraživanja i izveštaja značajnih svetskih institucija i organizacija o štetnosti GMO i pozvala ministra poljoprivrede da ih pročita dobro.

Poslanica DSS je navela da je dokazano da ekološki sistemi stradaju zbog upotrebe genetski modifikovanih bijaka, dodavši da i ekonomski razlozi idu u prilog tome da Srbija ne koristi GMO, već da na prirodan način uzgaja žitarice i biljke.
– Važan je i socijalni momenat, jer će siromašni građani u Srbiji biti prinuđeni da jedu genetsi modifikovanu hranu jer je jeftinija – rekla je Milica Vojić Marković.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !