);

Zahtev za smenu direktora

Bor, 22. oktobar

Zahtev za smenu direktora TIR-a Bor zbog loših poslovnih poteza koji dovode do konstantnog smanjenja zarada i velikog nezadovoljstva radnika

VLADI REPUBLIKE SRBIJE       

Premijeru -Gospodinu Ivici Dačiću

Prvom potpredsedniku-Gospodinu Aleksandru Vučiću 

Ministru privrede i ekonomije-Gospodinu Saši Raduloviću               

Ministru energetike i zaštite životne sredine-gospođi Zorani Mihajlović    

Upravnom odbor TIR-a -Gospodinu  Aleksandru Seniću

Skupštini TIR-a-Gospodinu Tomislavu Grediću

Članovima Upravnog odbora i skupštine TIR-a

Na pozive i primedbe radnika Topionice i rafinacije RTB-a da  je zarada smanjena i pored njihovog maksimalnog zalaganja na radu a radi zaštite  zakonom zagarantovanih prava radnika šaljemo Vladi Srbije i resornim ministarstvima, Odboru i Skupštini TIR-a ovaj zahtev za smenu direktotra TIR-a.

Zarade u RTB Bor, u TIR-u poslodavac smanjuje konstantno  već mesecima i to neosnovano iz sledećih razloga:

1. Cena bakra je i dalje  je konstantno visoka i daleko veća od cene rentabilnosti, takođe je visoka i cena plemenitih metala, zlata i srebra i platine.

2. Kupljena je nova  rudarska oprema, povećani su pozitivni efekti rudarenja, ostvareni su po rečima svih direktora preduzeća u sastavu RTB-a najveći mesečni planovi u rudarstvu i metalurgiji (možete pročitati u Kolektivu u listu RTB-a Bor).

3. Postignuta je najveća produktivnost radnika, najveća proizvodnja uz smanjenje normativa.

Zbog poslovnih promašaje   poslodavaca,  bez konsultacija  sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, koji  je po kolektivnom ugovoru dužan da obavesti i zatraži  njihovo mišljenje pre donošenja  važnih odluka. Takve odluke su prouzrokovale finansijske bespotrebne troškove, umanjile dobitak  preduzeća, stvaraju gubitak.Zbog  toga ne smeju ispaštati radnici dovođenjem u nepovoljan ekonomski položaj. Isključiva odgovornost je na poslodavcu   koji je takve poteze  i odluke sam ili uz pomoć drugih donosio. U ovom slučaju za Topionicu  i rafinaciju  to je   direktor TIR-a, Boban Todorović.

Direktor TIR-a je bio predlagač mnogih usvojenih odluka insistirajući na donošenju istih na odborima i skupštinama TIR-a kao i pred Agencijom za privatizaciju. Određene odluke  su proizvele i finansijski gubitak TIR-u.Setimo se svih donacija, skupih radova po gradu, davanja donacija  u novcu Toplani Bor koja  i sama TIR-u duguje. Zatim otpis duga za ugalj  Toplani u vrednosti od 70 miliona dinara, a  pri tome TIR iskazuje gubitak za prvih šest meseci 2013 god..Bakar se daje bez plaćanja firmama koje su u blokadi, i ko zna kada će se platiti?

Sada  poslovodstvo u TIR-u svoje poslovne  promašaje i gubitke nastale  isključivo zbog loših poslovnih a ne proizvodnih rezultata radnika  prebacuje na radnike smanjenjem radničkih zarada.Takvo socijalno nezadovoljstvo prouzrokovano padom standarda usled smanjenja zarada u RTB-u se indirektno usmerava  na Vladu Srbije i vladajuću stranku, pre svega  zahvaljujući lošim potezima poslodavca,(slučajno ili namerno?) i povećava strah radnika TIR-a i RTB-a prema svim predlozima vlade po pitanju  izmena Zakona o radu i ostalim zakonima iz ove oblasti.

Takođe su  loši i ekološki  potezi  analogno tome  i ekološke posledice po zdravlje ljudi, floru i faunu. Topionica je radila mesec dana bez fabrike sumporne kiseline i proizvela ogromnu ekološku štetu ali i ekonomsku, da bi ubrzo nakom puštanja sumporne u rad  bila  zaustavljena  topionica  na dve nedelje zbog remonta.

Zato je naš zahtev hitna smena direktora TIR-a Bobana Todorovića.

Odbor sindikata Nezavisnost  TIR-a

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !