);

Tri bebe iz Bora preminule zbog neispravnih inkubatora

Bor, Beograd, 23.10.2013. Izvor: Informer

Tri bebe prevremeno rođene u borskom porodilištu preminule su početkom oktobra jer se mobilni inkubator u toj ustanovi pokvario.

Institut-fasada1

Majka jedne od preminulih beba Andrijana Bijanić objašnjava da  su sve tri bebe zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah po rođenju prevezene na beogradski Institut za neonatologiju. Međutim, umesto da budu prebačene u inkubatoru, bebe su su za Beograd transportovane samo u ćebetu.

Prema rečima ove majke, to nije samo pogoršalo stanje, već je dovelo i do smrti beba, što su joj usmeno potvrdili i lekari. – Rečeno mi je da sam 4. oktobra kada sam se porodila, rodila zdravog dečaka, ali male kilaže zbog čega moraju da ga prebace u Beograd. Kada sam krenula da ispratim svoje dete, bila samšokirana kada sam videla da ga lekarka Milica Nenčić nosi u ćebetu – navodi Bijanićeva.  Na pitanje zašto dete nije u inkubatoru, rečeno joj je samo da ne radi.

– Kada su mi 10. oktobra javili da je beba umrla, nisam mogla da verujem. Tu sam srela roditelje još jednog dečaka iz Bora, koji je takođe umro, a transportovan je isto kao i moje dete. Tada mi je lekarka sa Instituta Nataša Trnić saopštila da je moj sin četvrta beba koja je bez inkubatora dovezena iz Bora i da su tri deteta preminula, a jedno je u teškom stanju –  navodi ona i dodaje da joj je i lekarka rekla da je smrti njene bebe bar 80 odsto doprineo neadvekatan transport.

Sa druge strane, u borskoj bolnici negiraju da je loš transport uzrok smrti beba. Načelnik neonatologije u toj bolnici dr Miliva Nenčić kaže da su sve bebe rođene u takvom stanju da im je život bio pod znakom pitanja, a potvrdila je da mobilni inkubator ne radi od 29. septembra.

– Nismo ni stručno ni tehnički opremljeni da bismo mogli ovde da zadržimo bebe. Zato smo se odlučili da ih pošaljemo u Beograd. Dete Anrijane Bijanić stavili smo u električni jastuče zbog održavanja telesne temperature. Sve vreme trasporta bio je priključen na kiseonik. Imamo potvrdu da je na Institut primljen stabilnog pulsa i temperature – kaže Nenčić.

Što se tiče preostale dve bebe, ona objašnjava da su takođe s vitalnim parametrima dovezene u Beograd. U Institutu za neonatologiju nisu hteli da komentarišu slučaj, već su sopštili da će se danas oglasiti.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !